#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Váženému pánovi prof. MUDr. Jaroslavovi Blahošovi, DrSc.


Vyšlo v časopise: Vnitř Lék 2010; 56(7): 639
Kategorie: 80. narozeniny předsedy České lékařské společnosti J. E. Purkyně prof. MUDr. Jaroslava Blahoše, DrSc.

Sú ľudia, ktorých stretávame a milo sa pozdravíme. Sú ale aj ľudia, na ktorých myslíme aj po stretnutí a nezriedka aj v ťažkých chvíľach života. Rozmýšľal som, prečo sa v spomienkach často vraciam s dobrým pocitom na duši k profesorovi Blahošovi. Bolo to preto, že na prvom našom spoločnom mítingu WHO sa ku mne prihlásil a predstavil ma ako svojho priateľa a pomohol mi preklenúť chvíle tiesne? Alebo je to preto, že v jeho blízkosti nevznikajú v komunikácii nikdy problémy, pretože sa presne vie vcítiť do myslenia svojich blížnych? Či preto, že v družnom kruhu s ním nevznikajú nikdy trápne pomlky a keď sa hovorí, nie je to slama a vety majú obsah? Alebo je to proste preto, že profesor Blahoš je Niekto a to niekto veľmi vzdelaný, rečove mimoriadne zdatný a múdry človek? Alebo je to preto, že má okolo seba akési fluidum vyrovnanosti, vnútorného kľudu, tolerancie, ktorou prenáša pohodu aj na svoje okolie? Všetko je to pravda, ale nevystihuje to osobnosť profesora Blahoša úplne a neviem nájsť prijateľnejšie zhrnutie, len to, že Jaroslav Blahoš je proste dobrý človek. Dobrý človek, ktorý rozumie svetu v najširších súvislostiach, a preto je dobrý. Nebudem hodnotiť jeho vedecký a organizačný profil, ktorého vysoká úroveň je všeobecne známa. Som však presvedčený, že aj jeho odborné, organizačné a vedecké úspechy sú výsledkom obetavosti a nezištnosti, ktorou priam oplýva. A ešte jednu skvelú vlastnosť musím vyzdvihnúť. Zhovievavosť. Spomínam si ako som sa, držiac v ruke mapu v krutej zime v Štok­holme pokúsil nájsť cestu do hotela pre účastníkov mítingu. Nevšimnúc si, že sme po ľade prešli na jeden z ostrovov a nie k nášmu hotelu – celá grupa kolegov hromžila (boli by ma najradšej dobili), ale on, napriek tomu, že trpel rovnako zimou ako všetci, si zachoval zhovievavý úsmev. Aha, asi aj preto je pre mňa stretnutie s profesorom Blahošom vždy nedeľa!

Vážený pán profesor, prezident ČLS JEP, WMA etc., a hlavne, drahý Jarko, dokázal si, že dobrý človek ešte žije, a verím, že Ti pán Boh práve preto dožičí dlhý a šťastný život, aby si mohol prenášať svoju dobrotu a pokoj aj na druhých. 

Doručeno do redakce: 22. 4. 2010

A to Ti zo srdca prajem

Ad multos annos

Tvoj nepodarený priateľ Ivan Ďuriš

prof. MUDr. Ivan Ďuriš, DrSc.

www.faneba.sk

e‑mail: duris@faneba.sk 

Zvukové znění této gratulace v podání člena Slovenského národného divadla Jozefa Šimonoviče najdete na www.vnitrnilekarstvi.cz.


Štítky
Diabetológia Endokrinológia Interné lekárstvo

Článok vyšiel v časopise

Vnitřní lékařství

Číslo 7

2010 Číslo 7
Najčítanejšie tento týždeň
Najčítanejšie v tomto čísle
Kurzy

Zvýšte si kvalifikáciu online z pohodlia domova

Získaná hemofilie - Povědomí o nemoci a její diagnostika
nový kurz

Eozinofilní granulomatóza s polyangiitidou
Autori: doc. MUDr. Martina Doubková, Ph.D.

Všetky kurzy
Prihlásenie
Zabudnuté heslo

Zadajte e-mailovú adresu, s ktorou ste vytvárali účet. Budú Vám na ňu zasielané informácie k nastaveniu nového hesla.

Prihlásenie

Nemáte účet?  Registrujte sa

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#