#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

I. Žucha, I. Hulín: Myšlienky. Bratislava: Slovak Academic Press 2006. 255 stran. ISBN 80-89104-75-4.


Vyšlo v časopise: Vnitř Lék 2006; 52(3): 285-286
Kategorie: Z odborné literatury

Začiatkom roka 2006 vyšla ďalšia kniha dvoch univerzitných profesorov Ivana Žuchu a Ivana Hulína. Tento krát otázky kladie profesor Žucha a profesor Hulín odpovedá.

Počet otázok (15) je úctyhodný. Aj otázky aj odpovede sú obsažné a poučné. Témy otázok sú veľmi rôznorodé a nezriedka si žiadajú okrem vedeckého vysvetlenia aj filozofický názor. Preto odpovede sú obvykle veľmi široké. Profesor Hulín na otázku prečo cicavce chrápu najprv preberá pojem čistého vedca, ktorým ho počastoval prof. Žucha. Na vzoroch ako je Craig, Collins, Hawking, Weinberg a Jung analyzuje čo je to vlastne čistá veda a vedec. Potom nás oboznamuje v krátkosti s názormi týchto velikánov vedy a vyjadruje sa ako patofyziológ. Domnieva sa, že chrápanie je účelová zvláštna vibrácia v oblasti hrtana a trachey, ktorá zlepšuje výmenu plynov, ale aj cirkuláciu v pľúcach. Priznáva, že odborníci pre spánkové poruchy prijímajú jeho názory s rezervou, ale on si myslí, že fyziologické sa mení vplyvom veku na „iné fyziologické“ a preto aj starý psík profesora Žuchu chrápe. Krásne rozvinutý zdanlivo jednoduchý problém.

V ďalšom liste profesora Žuchu sa objavuje v otázke úvaha o tom, ktorý svet je vlastne skutočný. Či ten, v ktorom žijeme alebo ten, ktorý vysvetľujeme alebo ten nekonečný a nepochopiteľný? Profesor Hulín v odpovedi spája všetky tri skutočnosti a tiež končí, berúc si barlu od významných fyzikov - filozofov, apeirónom - bohom. Cez Hawkinga sa dopracúva k božiemu svetu, ktorý by mohol byť pravou skutočnosťou, ku ktorej spejeme v túžbe po poznaní. Hovorí, že možno fantazírovať o tom, že fyzika sa ešte nie celkom „zmocnila“ času, a apeirónov je možno mnoho. Vzniká otázka. Ak je apeiron nekonečný a večný, môže ho byť mnoho?

Ivan Žucha zvažuje, či človek nie je len nepodarená opica, akýsi nepodarok. Zdá sa, že áno. Myslí totiž často len v hraniciach časovo a priestorovo ohraničeného sveta a domnieva sa, že je jeho centrom. Statočný človek má zábrany a koná vždy dobro, hovorí Ivan Hulín. Prečo? Odkiaľ sú však zábrany? Prečo je statočný? Odkiaľ je láska k ľuďom, odkiaľ je vedomie, aký je cieľ našej pozemskej púte - to je len časť otázok, ktoré autori otvárajú. Prof. Hulín píše, že ľudia môžu byť šťastní, aj keď nepoznajú prazáklad skutočnosti, ktorú nemôžu pochopiť. Otázka je, čo ich robí šťastnými?

Obaja autori vytvorili zaujímavé, mimoriadne poučné dielo, ktoré núti zamýšľať sa nad jednoduchými otázkami denného života ale aj hlbokými otázkami, s ktorými sa ľudstvo potýka tisícročia.

Čitateľ dostáva do rúk ďalšiu zaujímavú, nielen medicínsky zameranú knižku.

prof. MUDr. Ivan Ďuriš, DrSc.

I. interná klinika LF UK a FN, Bratislava

www.faneba.sk

e-mail: duris@faneba.sk

Doručeno do redakce: 9. 2. 2006


Štítky
Diabetológia Endokrinológia Interné lekárstvo

Článok vyšiel v časopise

Vnitřní lékařství

Číslo 3

2006 Číslo 3
Najčítanejšie tento týždeň
Najčítanejšie v tomto čísle
Kurzy

Zvýšte si kvalifikáciu online z pohodlia domova

Získaná hemofilie - Povědomí o nemoci a její diagnostika
nový kurz

Eozinofilní granulomatóza s polyangiitidou
Autori: doc. MUDr. Martina Doubková, Ph.D.

Všetky kurzy
Prihlásenie
Zabudnuté heslo

Zadajte e-mailovú adresu, s ktorou ste vytvárali účet. Budú Vám na ňu zasielané informácie k nastaveniu nového hesla.

Prihlásenie

Nemáte účet?  Registrujte sa

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#