#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Mezioborové sympozium „Komplexní vyšetření hrtanu a hlasu v ambulantní i klinické praxi“


Vyšlo v časopise: Otorinolaryngol Foniatr, 62, 2013, No. 1, pp. 54-55.
Kategória: Zprávy z ORL společnosti

Hradec Králové, 20.–21. dubna 2012

Mezioborové sympozium a odborný workshop pořádala Česká společnost otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku ČLS JEP, Klinika otorinolaryngologie Fakultní nemocnice Hradec Králové a Lékařské fakulty v Hradci Králové Univerzity Karlovy v Praze ve spolupráci Klinikou otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku Pardubické krajské nemocnice, a.s., Fakultou zdravotnických studií Univerzity Pardubice a Otorinolaryngologickou klinikou Fakultní nemocnice Ostrava.

Obdobně jako na loňském sympoziu s názvem „Komplexní vyšetření horních a dolních dýchacích cest“ se akce konala v prostorách Psychiatrické kliniky FNHK a byla rozdělena do páteční teoretické a sobotní praktické části.

Teoretických přednášek se účastnilo přes 80 spe­cialistů z řad otorinolaryngologů, foniatrů, alergologů a hlasových pedagogů, kteří si vyslechli postupně anatomii hrtanu a fyziologii tvorby hlasu (prof. Chrobok. dr. Dršata, dr. Kučera), histopatologii nálezů na hlasivkách (doc. Laco), možnosti diagnostiky (dr. Dědková, dr. Frič, doc. Komínek, dr. Dubová). Další část byla věnována chirurgickým technikám léčby hrtanu a hlasu – tyreoplastiky, augmentace hlasivek, direktní laryngoskopie a laserová chirurgie (prof. Pellant, dr. Zeleník, dr. Mejzlík, dr. Zábrodský) a rehabilitaci hlasových poruch (dr. Havlík, dr. Kučera, dr. Bendová). V poslední přednáškové části byla diskutována problema­tika dušení a zajištění dýchacích cest (dr. Černý, dr. Králíčková, dr. Řeháčková, dr. Čelakovský).

V sobotní praktické části bylo připraveno 12 různých pracovišť vedených lektory, kde účastníci v tříčlenných skupinách absolvovali praktický nácvik v pátek prezentovaných diagnostických i rehabilitačních metod. Na modelech vyzkoušeli různé techniky zajištění dýchacích cest, cvičili flexibilní laryngoskopii, lupenlaryngoskopii, stroboskopii, videokymografii a Narrow Band Imaging vyšetření hrtanu. Z chirurgických technik měli možnost se seznámit s injektáží do hlasivek a tyreoplastikou typ I na biologickém materiálu a vyzkoušeli vyšetření hlasového pole a rehabilitaci funkčních i organických hlasových poruch. Nástrojové a přístrojové vybavení zapůjčily firmy Carl Zeiss, Hospimed, Imedex, Karl Storz, Olympus a Surgipa.

Zopakování základů laryngologie a foniatrie s prezentací nových specializovaných diagnostických a terapeutických metod a komplexní pohled na problematiku s vypíchnutím úskalí a „fíglů“, stejně tak jako možnost vyzkoušet si získané poznatky na špičkové technice s kvalitními nástroji pod dohledem zkušených lektorů, byly účastníky velmi vítány a úplná obsazenost sympozia naznačuje, že je zvolený způsob postgraduálního vzdělávání přínosem. V příštím roce je plánováno mezioborové sympozium s názvem „Diagnostika a terapie poruch polykání a klinická výživa“.

Flexibilní bronchoskopie a extrakce cizího tělesa.
Obr. 1. Flexibilní bronchoskopie a extrakce cizího tělesa.

Nácvik direktní laryngoskopie a injektáže.
Obr. 2. Nácvik direktní laryngoskopie a injektáže.

MUDr. Michal Černý

Prof. MUDr. Viktor Chrobok, CSc., Ph.D.

Klinika otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku

Lékařská fakulta UK a FN, Hradec Králové


Štítky
Audiológia a foniatria Detská otorinolaryngológia Otorinolaryngológia

Článok vyšiel v časopise

Otorinolaryngologie a foniatrie

Číslo 1

2013 Číslo 1
Najčítanejšie tento týždeň
Najčítanejšie v tomto čísle
Kurzy

Zvýšte si kvalifikáciu online z pohodlia domova

Získaná hemofilie - Povědomí o nemoci a její diagnostika
nový kurz

Eozinofilní granulomatóza s polyangiitidou
Autori: doc. MUDr. Martina Doubková, Ph.D.

Všetky kurzy
Prihlásenie
Zabudnuté heslo

Zadajte e-mailovú adresu, s ktorou ste vytvárali účet. Budú Vám na ňu zasielané informácie k nastaveniu nového hesla.

Prihlásenie

Nemáte účet?  Registrujte sa

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#