#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

MĚKKÉ TKÁNĚ


Vyšlo v časopise: Čes.-slov. Patol., 48, 2012, No. 4, p. 183
Kategorie: MONITOR aneb nemělo by vám uniknout, že...

MĚKKÉ TKÁNĚ

... trio protilátok proti MDM2, CDK4 a p16 môže pomôcť pri diagnostike dobre diferencovaného a dediferencovaného liposarkómu

Mnohí z nás už zažili váhanie pri odlišovaní lipómu od dobre diferencovaného liposarkómu (WDLS) alebo pri diferenciálnej diagnóze WDLS a myxoidného liposarkómu (MLS). Odlíšenie dediferencovaného liposarkómu (DDLS) od pleomorfného liposarkómu (PLS) alebo iných nízko diferencovaných sarkómov môže tiež byť problematické. Vzhľadom na rozdielny biologický potenciál týchto lézií nie je správna diagnóza len akademickou otázkou.

WDLS a DDLS sú konzistentne charakterizované amplifikáciou a expresiou MDM2 a CDK4 a imunohistochemická expresia týchto proteínov je pre WDLS a DDLS pomerne špecifickým a senzitívnym markerom. Ďalším nedávno popísaným markerom WDLS/DDLS je p16. Thway a spol. ako prví skombinovali všetky tri markery a vyskúšali ich na pomerne veľkom súbore 216 adipocytárnych tumorov. Všetky tri markery boli pozitívne v 69 % WDLS a 72 % DDLS, senzitivita detekcie týchto tumorov bola 71 %, špecificita 98 %. Minimálne dva markery boli pozitívne vo všetkých WDLS a v 93% DDLS (senzitivita 95 %, špecificita 87 %). Len tri zo 128 (2 %) non -WDLS/DDLS nádorov exprimovali celé trio protilátok: dva intramuskulárne lipómy a jeden pleomorfný lipóm (žiadny MLS alebo PLS). Dva markery exprimovalo 11 % (14/128) a jeden marker 16% (20/128) non -WDLS/DDLS nádorov. Najsenzitívnejším a najšpecifickejším samostatným markerom bol p16. CDK4 a p16 pozitivita bola častejšie difúzna a silná, zatiaľ čo MDM2 bola často slabšia a iba fokálna.

Limitáciou štúdie je, že nebol testovaný súbor non-lipogénnych nízko diferencovaných sarkómov napodobujúci DDLS ako aj väčší súbor PLS (iba dva). Predchádzajúce štúdie dokázali pomerne vysokú senzitivitu a špecificitu pre MDM2 a CDK4 v DDLS. Iba 4,5 % nádorov napodobujúcich DDLS exprimovalo oba markery. Bolo by zaujímavé zistiť ako by zvýšilo špecificitu pridanie p16 do panelu protilátok.

Na záver je nutné zdôrazniť, že najlepším ,,špeciálnym vyšetrením“ pri diagnostike lipomatóznych tumorov je extenzívny sampling lézie.

Zdroj:

Thway K et al. Diagnostic utility of p16, CDK4, and MDM2 as an immunohistochemical panel in distinguishing well-differentiated and dedifferentiated liposarcomas from other adipocytic tumors. Am J Surg Pathol 2012; 36(3): 462–469.

– M. Švajdler ml. –


Štítky
Patológia Súdne lekárstvo Toxikológia

Článok vyšiel v časopise

Česko-slovenská patologie

Číslo 4

2012 Číslo 4

Najčítanejšie v tomto čísle
Kurzy

Zvýšte si kvalifikáciu online z pohodlia domova

Získaná hemofilie - Povědomí o nemoci a její diagnostika
nový kurz

Eozinofilní granulomatóza s polyangiitidou
Autori: doc. MUDr. Martina Doubková, Ph.D.

Všetky kurzy
Prihlásenie
Zabudnuté heslo

Zadajte e-mailovú adresu, s ktorou ste vytvárali účet. Budú Vám na ňu zasielané informácie k nastaveniu nového hesla.

Prihlásenie

Nemáte účet?  Registrujte sa

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#