#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Laparoskopický workshop – Prešov


Vyšlo v časopise: Ces Urol 2010; 14(2): 122-123
Kategorie: Zpráva

V dňoch 10.–11. 3. 2010 usporiadala Klinika urológie FNsP J. A. Reimana v Prešove pod záštitou Fakulty zdravotníctva Prešovskej Univerzity a FNsP J. A. Reimana v Prešove 2. laparoskopický workshop. Bol zameraný na náročnejšie typy urologických operácii obličiek a laparoskopickú operatívu u detí. Táto odborná akcia zaujala urológov z celého Slovenska, o čom svedčil vysoký počet účastníkov. Na workshope sa zúčastnilo 31 slovenských urológov. V úvode doc. MUDr. Ivan Minčík, PhD. – prednosta Kliniky urológie FNsP v Prešove – privítal všetkých účastníkov, oboznámil ich s históriou laparoskopie na Klinike urológie v Prešove a poukázal na význam a súčasné možnosti laparoskopie v urológii. Následne predstavil detailne program celého workshopu a privítal pozvaných operatérov: doc. MUDr. Milana Horu, PhD. z Urologickej kliniky v Plzni, doc. MUDr. Radima Kočvaru, CSc. z Urologickej kliniky z Prahy a doc. MUDr. Jána Luptáka, CSc. z Urologickej kliniky v Martine.

Operačný program bol rozdelený do dvoch dní, pričom každý deň bol venovaný samostatnej sekcii. Počas podujatia bolo urobených šesť operácií, ktoré urobili skúsení odborníci z Českej republiky a zo Slovenska. Prvý deň bol venovaný problematike detskej laparoskopie, druhý deň bol zameraný na laparoskopické operácie nádorov obličiek. V rámci každej sekcie bolo možné diskutovať s operatérmi ako aj s ostatnými lekármi priamo na operačnej sále počas operácie, resp. v priľahlých seminárnych miestnostiach workshopu priamy prenos z operačnej sály na veľkoplošných projekciách. Súčasne si všetci účastníci workshopu mohli vyskúšať svoju laparoskopickú zručnosť na dvoch trenažéroch, ktoré boli počas celého workshopu plne obsadené.

Prvé dve operácie boli indikované pre kryptorchizmus, išlo o pacientov vo veku 4 a 9 rokov.

V prvom prípade sa laparoskopicky odstránil výrazne hypoplastický semenník, ktorý bol uložený intraabdominálne, v druhom prípade bola urobená laparoskopická orchiopexia, semenníka, ktorý bol uložený intraabdominálne. Poslednou operáciou prvého dňa bola operácia18-ročnej pacientky s hydronefrózou na podklade stenózy pyeloureterálneho prechodu. Urobená bola resekčná pyeloplastika s vnútornou drenážou obličky. Operácie boli uskutočnené bez komplikácií. Tieto tri operácie urobil doc. MUDr. Radim Kočvara, CSc. za asistencie lekárov z prešovského pracoviska. Následne doc. R. Kočvara prezentoval prednášku s tématikou laparoskopických operácií v detskej urológii. Záver prvého dňa workshopu patril osobným rozhovorom a výmene skúseností medzi lekármi v neformálnej a priateľskej atmosfére.

Druhý deň workshopu patril onkologickej laparoskopickej problematike. Boli urobené tri operácie. Prvou operáciou bola parciálna laparoskopická resekcia nádoru pravej obličky (T1aN0M0) u 45-ročnej pacientky. Operácia prebehla bez komplikácií a lôžko po resekcii bolo ošetrené laparoskopickým argón plazmovým koagulátorom s následnou sutúrou vstrebatelným materiálom. Nasledovala laparoskopická adrenalektómia u 60-ročného pacienta s hormonálne inaktívnym nádorom ľavej nadobličky. Tieto operácie urobil doc. M. Hora, ktorý vysvetľoval účastníkom kurzu detailný postup a techniku jednotlivých zákrokov. Tento interaktívny prístup bol veľmi priaznivo hodnotený prítomnými lekármi. Treťou operáciou, ktorú robil doc. J. Lupták bola radikálna laparoskopická nefrektómia pre nádor ľavej obličky.

Celé podujatie okrem dokonale prezentovaných laparoskopických operácií nieslo aj v duchu aktívnej diskusie medzi účastníkmi worshopu a pozvanými operatérmi. Zúčastneným lekárom bol taktiež predstavený nový zrekonštruovaný endoskopický trakt na Klinike urológie, ako aj litotryptor štvrtej generácie StorzModulith SLX-F2 , ktorého multifunkčné využitie bolo prezentované počas samotných zákrokov.

Doc. Radim Kočvara počas laparoskopickej operácie abdominálnej retencie semenníka
Obr. 1. Doc. Radim Kočvara počas laparoskopickej operácie abdominálnej retencie semenníka

Doc. Milan Hora a doc. Ivan Minčík pri laparoskopickej resekcii nádoru dolného pólu pravej obličky
Obr. 2. Doc. Milan Hora a doc. Ivan Minčík pri laparoskopickej resekcii nádoru dolného pólu pravej obličky

Podľa ohlasov viacerých zúčastnených sa organizátorom podarilo splniť cieľ, ktorým bolo získanie praktických skúsenosti a zvýšenie laparoskopických zručností pod dohľadom renomovaných odborníkov. Väčšina účastníkov workshopu sa vyslovila za pravidelné organizovanie tohto podujatia.

doc. MUDr. Ivan Minčík, PhD.

prednosta Kliniky urológie FNsP

J. A. Reimana

Prešov

e-mail: mincik@fnsppresov.sk


Štítky
Detská urológia Nefrológia Urológia

Článok vyšiel v časopise

Česká urologie

Číslo 2

2010 Číslo 2
Najčítanejšie tento týždeň
Najčítanejšie v tomto čísle
Kurzy

Zvýšte si kvalifikáciu online z pohodlia domova

Získaná hemofilie - Povědomí o nemoci a její diagnostika
nový kurz

Eozinofilní granulomatóza s polyangiitidou
Autori: doc. MUDr. Martina Doubková, Ph.D.

Všetky kurzy
Prihlásenie
Zabudnuté heslo

Zadajte e-mailovú adresu, s ktorou ste vytvárali účet. Budú Vám na ňu zasielané informácie k nastaveniu nového hesla.

Prihlásenie

Nemáte účet?  Registrujte sa

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#