#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Sepsa a Československé fórum pre sepsu


Vyšlo v časopise: Vnitř Lék 2005; 91(7 a 8): 801
Kategória: Oznámení

V ostatnom čase sa stále viac do popredia lekárskej verejnosti dostáva problematika sepsy. Je nanajvýš aktuálna nielen pre svoj častý výskyt, ale aj vysokú mortalitu a značné finančné náklady vynaložené na liečbu jedného pacienta. V snahe zlepšiť túto nepriaznivú situáciu vznikla na 15. európskom kongrese intenzívnej medicíny v Barcelone inštitucionálna spolupráca troch najvýznamnejších společnosti pre intenzívnu medicínu v podobe Kampane za prežitie sepsy (Surviving Sepsis Campaign). Jej hlavnou úlohou, ktorá je oficiálne prezentovaná v „Barcelonskej deklarácii“, je znížiť relatívnu mortalitu na sepsu o 25 % v priebehu nasledujúcich piatich rokov.

Následne na to bolo v januári 2003 v Ostrave založené Československé fórum pre sepsu (CSFPS). Je to dobrovoľné združenie prevažne intenzivistov, ale aj iných odborníkov – chirurgov, infektológov, pediatrov, internistov, mikrobiológov, imunológov a ďalších z Českej a Slovenskej republiky. Cieľom tejto organizácie je sústrediť za už uvedeným účelom čo najširšie fórum odborníkov, aby bolo možno využiť poznatky z každého medicínskeho odboru. V januári 2005 bol v Ostrave v rámci „Kampane za prežitie sepsy“ prijatý „Balíček opatrení“ za účelom zlepšenia starostlivosti o septických pacientov. Informácie o činnosti CSFPS, jej aktivitách, ako aj možnosť prihlásiť sa za člena tejto organizácie (zatiaľ bez finančných nárokov) možno nájsť na webovej stránke www.csfps.cz.

Dovoľujem si dať do pozornosti jednu z mimoriadne pozoruhodných aktivít vzhľadom na svoju náplň, kvalitu prednášok a zanietenosť poslucháčov – Postgraduálny kurz o Sepse a MODS, ktorý sa koná každoročne koncom januára v Ostrave. Vítaní sú na ňom všetci.

MUDr. Mária Bucová, CSc.

Imunologický ústav Lekárskej fakulty UK

Sasinkova 4, 911 08 Bratislava, SR

e-mail: maria.bucova@fmed.uniba.sk

www.fmed.uniba.sk

Doručeno do redakce: 11. 7. 2005


Štítky
Diabetológia Endokrinológia Interné lekárstvo

Článok vyšiel v časopise

Vnitřní lékařství

Číslo 7 a 8

2005 Číslo 7 a 8
Najčítanejšie tento týždeň
Najčítanejšie v tomto čísle
Kurzy

Zvýšte si kvalifikáciu online z pohodlia domova

Získaná hemofilie - Povědomí o nemoci a její diagnostika
nový kurz

Eozinofilní granulomatóza s polyangiitidou
Autori: doc. MUDr. Martina Doubková, Ph.D.

Všetky kurzy
Prihlásenie
Zabudnuté heslo

Zadajte e-mailovú adresu, s ktorou ste vytvárali účet. Budú Vám na ňu zasielané informácie k nastaveniu nového hesla.

Prihlásenie

Nemáte účet?  Registrujte sa

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#