#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Praktická apiterapia.


Vyšlo v časopise: Čes. slov. Farm., 2015; 64, 154
Kategória: Nové knihy

Chismatullinová N. Z.

Praktická apiterapia.

Perm: 2012, 345 s. ISBN. 978-80-971930-0-3.

V ostatnom čase sme zaznamenali v oblasti liečenia včelími produktmi a ich preventívneho používania, čiže v apiterapii, určitú renezanciu ich využívania v terapeutickej praxi.

Dokladom tohto stavu je aj recenzovaná publikácia Nailje Ziafutdinovej Chismatullinovej, zaslúžilej lekárky Ruskej federácie a laureátky medaily E. Daškovovej Akadémie prírodných vied Ruska, ktorá sa v tejto publikácii pokúsila popísať stav v tejto oblasti medicíny a farmácie.

V diele postupne popisuje využitie včelieho jedu, medu, peľu a pergy, propolisu, včelej materskej kašičky, vosku, apisanu, liekov z vijačky voštinovej a včelieho plodu. Následne popisuje stav v litofágii a geofágii a liečenie bahnom.

V ďalšej časti potom popisuje jednotlivé liekové formy s obsahom včelích produktov.

Jadrom diela je popis využitia včelích produktov pri liečení rôznych ochorení, ktoré sa dosiahli na niektorých klinikách a nemocniciach v Rusku. Podkladom tejto časti sú najmä autorkine originálne výsledky z jej bohatej terapeutickej praxi.

Analýza obsahu a formy jednotlivých častí tohto diela ukazuje, že autorka objektívne interpretuje interakcie včelích produktov a ich kombinácii s organizmom, ich mechanizmus účinku, biochemické aspekty a dávkovanie.

Kniha spĺňa predpoklady praktickej príručky apiterapie, nielen pre odborníkov ale i pre laickú verejnosť.

J. Čižmárik


Štítky
Farmácia Farmakológia
Prihlásenie
Zabudnuté heslo

Zadajte e-mailovú adresu, s ktorou ste vytvárali účet. Budú Vám na ňu zasielané informácie k nastaveniu nového hesla.

Prihlásenie

Nemáte účet?  Registrujte sa

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#