#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zloženie mastných kyselín v materskom mlieku a v kojeneckejmliečnej výžive


Zloženie mastných kyselín v materskom mlieku a v kojeneckejmliečnej výžive

Cieľom štúdie
bolo zistiť zloženie mastných kyselín v materskom mlieku a vo vybraných kojeneckých výživáchpoužitím vysoko-rozlišovacej plynovej chromatografie. Vo vzorkách mlieka získaných od 12 slovenských dojčia-cich žien, ktoré porodili v riadnom termíne, sme určili 48 mastných kyselín. Zistili sme nasledovné zloženiemastných kyselín: nasýtené mastné kyseliny 39,90 %; cis monoénové mastné kyseliny 38,35 %; trans monoénovémastné kyseliny 3,73 %; polynenasýtené mastné kyseliny 18,02 %. Frakcia polynenasýtených mastných kyselínzahŕňala 7 polynenasýtených mastných kyselín s dlhým reťazcom (LC-PUFA), predstavovali 1,72 %, pričomLC-PUFA n6 radu prispievali 1,21 % a LC-PUFA n3 radu 0,51 %. Priemerný celkový obsah trans izomérovmastných kyselín bol 4,28 ± 1,48 % z celkových mastných kyselín a pohyboval sa v rozsahu od 2,41 do 8,28 %.Obsah trans izomérov bol veľmi premenlivý a závislý od ich obsahu v matkinej strave. Komerčné kojenecké výživyna Slovensku neobsahovali LC-PUFA a trans izoméry mastných kyselín predstavovali 0,67 až 0,96 % z celkovýchmastných kyselín.

Klíčová slova:
materské mlieko, kojenecká výživa, polynenasýtené mastné kyseliny, n3 mastné kyseliny, n6mastné kyseliny, trans izoméry mastných kyselín


Fatty Acid Composition of Human Milk and Infant Milk Formulas

The purpose of this study was to obtain information about fatty acid composition in human milk and compareit with infant milk formulas using high-resolution gas chromatography. In 24-h samples of mature hindmilk of 12Slovak women, who delivered at term, 48 different fatty acids were separated and quantified. The fatty acidcomposition of human milk was as follows: saturated 39.90 %; cis-monounsaturated 38.35 %; trans-monounsa-turated 3.73 %; polyunsaturated 18.02%.The polyunsaturated fatty acid fraction included 7 long-chain polyun-saturated fatty acids (LC-PUFA) which represented 1.72 % (LC-PUFA; n6 contributed 1.21 %; LC-PUFA n30.51 %). The mean total trans fatty acid content was 4.28 ± 1.48 % of the total milk fatty acids and ranged from2.41 to 8.28 %. The trans fatty acid isomer content of human milk was variable, reflecting the trans fatty acidcontent of the mother’s diet. Commercially available infant milk formulas in Slovakia were without LC-PUFAand contained only from 0.67 to 0.96 % of total fatty acids as trans fatty acid isomers.

Key words:
mature human milk, infant formulas, polyunsaturated fatty acids, n3 fatty acids, n6 fatty acids,trans fatty acids


Autoři: J. Klvanová;  E. Bandžuchová
Působiště autorů: Výskumný ústav výživy, Bratislava, riaditeľ MUDr. R. Šimončič, CSc.
Vyšlo v časopise: Čes-slov Pediat 1999; (7): 344-348.
Kategorie: Články

Souhrn

Cieľom štúdie
bolo zistiť zloženie mastných kyselín v materskom mlieku a vo vybraných kojeneckých výživáchpoužitím vysoko-rozlišovacej plynovej chromatografie. Vo vzorkách mlieka získaných od 12 slovenských dojčia-cich žien, ktoré porodili v riadnom termíne, sme určili 48 mastných kyselín. Zistili sme nasledovné zloženiemastných kyselín: nasýtené mastné kyseliny 39,90 %; cis monoénové mastné kyseliny 38,35 %; trans monoénovémastné kyseliny 3,73 %; polynenasýtené mastné kyseliny 18,02 %. Frakcia polynenasýtených mastných kyselínzahŕňala 7 polynenasýtených mastných kyselín s dlhým reťazcom (LC-PUFA), predstavovali 1,72 %, pričomLC-PUFA n6 radu prispievali 1,21 % a LC-PUFA n3 radu 0,51 %. Priemerný celkový obsah trans izomérovmastných kyselín bol 4,28 ± 1,48 % z celkových mastných kyselín a pohyboval sa v rozsahu od 2,41 do 8,28 %.Obsah trans izomérov bol veľmi premenlivý a závislý od ich obsahu v matkinej strave. Komerčné kojenecké výživyna Slovensku neobsahovali LC-PUFA a trans izoméry mastných kyselín predstavovali 0,67 až 0,96 % z celkovýchmastných kyselín.

Klíčová slova:
materské mlieko, kojenecká výživa, polynenasýtené mastné kyseliny, n3 mastné kyseliny, n6mastné kyseliny, trans izoméry mastných kyselín

Plné znenie tohto článku nie je v digitalizovanej podobe.
V prípade záujmu kontaktujte NTO ČLS JEP, ktoré vám môže poskytnúť sken časopisu.

Štítky
Neonatológia Pediatria Praktické lekárstvo pre deti a dorast

Článok vyšiel v časopise

Česko-slovenská pediatrie


1999 Číslo 7
Najčítanejšie tento týždeň
Najčítanejšie v tomto čísle
Kurzy

Zvýšte si kvalifikáciu online z pohodlia domova

Získaná hemofilie - Povědomí o nemoci a její diagnostika
nový kurz

Eozinofilní granulomatóza s polyangiitidou
Autori: doc. MUDr. Martina Doubková, Ph.D.

Všetky kurzy
Prihlásenie
Zabudnuté heslo

Zadajte e-mailovú adresu, s ktorou ste vytvárali účet. Budú Vám na ňu zasielané informácie k nastaveniu nového hesla.

Prihlásenie

Nemáte účet?  Registrujte sa

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#