#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Prof. MUDr. Miroslav Anton Šašinka, DrSc. – 75-ročný


Vyšlo v časopise: Čes-slov Pediat 2010; 65 (11): 669.
Kategorie: Osobní zprávy

Významné životné jubileá vždy ponúkajú príležitosť, aby sme načreli do prežitej minulosti a pospomínali, na čo v každodennom uponáhľanom zhone zabúdame. Takouto vzácnou príležitosťou je životné jubileum poprednej osobnosti slovenskej medicíny, pediatrie a detskej nefrológie – prof. MUDr. Miroslava Antona Šašinku, DrSc.

Prof. Šašinka sa narodil v Bánovciach nad Bebravou, maturoval v Trenčíne a absolvoval Lekársku fakultu Univerzity Komenského v Bratislave. Po promócii začal prvé samostatné medicínske kroky na Východe, vo Vranove nad Topľou, kde pracoval najprv ako sekundárny lekár a neskôr ako zástupca primára detského oddelenia. Keďže odjakživa dychtil po nových vedomostiach, intenzívne študoval a poznával, čoskoro využil ponúknutú šancu a prestúpil na miesto odborného asistenta Katedry pediatrie Inštitútu pre ďalšie vzdelávanie lekárov a farmaceutov v Trenčíne a od roku 1969 v Bratislave. Svoje odborné a vodcovské schopnosti prof. Šašinka plne rozvinul ako prednosta Detskej kliniky v Košiciach v rokoch 1991–1999, ktoré bolo jeho azda najkreatívnejším profesionálnym obdobím. Zásadným spôsobom prispel k pozdvihnutiu kvalitatívnej úrovne pediatrie na Východnom Slovensku a pod jeho vedením sa táto klinika vyšvihla na špičkové a rešpekt vzbudzujúce pediatrické pracovisko.

Prof. Šašinka sa už v počiatku svojej medicínskej kariéry „zahľadel“ do pediatrie a špecificky do nefrológie. Stal sa zakladateľom detskej nefrológie u nás a pozdvihol ju na solídnu medzinárodnú úroveň. Často spomínal na iskrivú vedeckú atmosféru na pracovisku legendárneho prof. Broda v Prahe a v duchu „Brodovej školy“ presadzoval bezprostrednú nadväznosť vedeckých poznatkov s klinickou praxou.

Prof. Šašinka je zanietený učiteľ a pedagóg. S veľkou vervou sa venoval výchove mladých pracovníkov – strhujúco prednášal, trpezlivo vysvetľoval a bezostyšne odovzdával zo svojich bohatých vedomostí a skúseností. Učil dodržiavať pravopis, prednášať, písať, vedecky myslieť, no najmä medicínsky analyzovať a syntetizovať blízko pri posteli pacienta.  Jeho usilovnosť a pedagogické vlohy výrazne prispeli k vzniku úctyhodného počtu monografií a učebníc, medzi nimi takých veľkých a komplexných diel, ktoré sú už viac rokov nenahraditeľným zdrojom pre pre- aj postgraduálnu výchovu, ako napr. jeho „Pediatria“ či „Nefrológia“.

Schopnosti a usilovnosť sa uplatnia iba vtedy, ak je človek náročný predovšetkým na seba. A to v plnej miere platí aj pre prof. Šašinku. Celý svoj život podriadil práci a medicíne, pričom sa riadil heslom: „Investícia do odbornosti je zmysluplnou a motivujúcou hodnotou posúvajúcou človeka vpred.“ A tejto zásade zostáva verný dodnes – neúnavne píše, učí, je vedúcim redaktorom viacerých odborných časopisov. A vo voľných chvíľach rád číta vedecko-fantastické romány, poznáva históriu a krásy cudzích krajín, je prívržencom gurmánskeho umenia a vyznávačom dobrého kvalitného vína!

Vážený pán profesor, milý Miro, dovoľ nám, aby sme Ti v mene Tvojich žiakov, priateľov a spolupracovníkov, ktorí s obdivom ctíme Tvoju prácu, zaželali pevné zdravie, neutíchajúci odborný a pedagogický elán a veľa spokojnosti v kruhu Tvojich blízkych a priateľov!  

Prof. MUDr. Ľudmila Podracká, CSc.

Prof. MUDr. László Kovács, DrSc, MPH.


Štítky
Neonatológia Pediatria Praktické lekárstvo pre deti a dorast

Článok vyšiel v časopise

Česko-slovenská pediatrie

Číslo 11

2010 Číslo 11
Najčítanejšie tento týždeň
Najčítanejšie v tomto čísle
Kurzy

Zvýšte si kvalifikáciu online z pohodlia domova

Získaná hemofilie - Povědomí o nemoci a její diagnostika
nový kurz

Eozinofilní granulomatóza s polyangiitidou
Autori: doc. MUDr. Martina Doubková, Ph.D.

Všetky kurzy
Prihlásenie
Zabudnuté heslo

Zadajte e-mailovú adresu, s ktorou ste vytvárali účet. Budú Vám na ňu zasielané informácie k nastaveniu nového hesla.

Prihlásenie

Nemáte účet?  Registrujte sa

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#