#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Životné jubileum Doc. MUDr. Tibora Danillu, CSc.


Vyšlo v časopise: Čes-slov Derm, 98, 2023, No. 4, p. 219-220
Kategória: Osobní zprávy

Doc. MUDr. Tibor Danilla, CSc., významný predstaviteľ slovenskej dermatovenerológie, sa v máji tohto roku dožil okrúhlych osemdesiatich rokov. Radi využívame toto životné jubileum na pripomenutie pracovných aktivít a zásluh pána docenta Danillu v rozvoji kožného lekárstva na Slovensku aj v medzinárodnom meradle.

Jubilant sa narodil 20. mája 1943 v Bratislave. Po ukončení stredoškolského štúdia bol v roku 1960 prijatý na Lekársku fakultu UK v Bratislave a štúdium medicíny ukončil v roku 1966. Po absolvovaní LF UK nastúpil do svojho prvého zamestnania na Dermatovenerologickú kliniku LF UK a FN v Bratislavena Mickiewiczovej ulici, kde až do roku 1988 pôsobil ako lekár a vysokoškolský pedagóg na pozícii asistenta a neskôr odborného asistenta. V tomto období si postupne zvyšoval odbornú kvalifikáciu absolvovaním atestácií z dermatovenerológie I.stupňa (v roku 1970) a II. stupňa (v roku 1975), pedagogické zručnosti si zdokonalil absolvovaním štúdia vysokoškolskej pedagogiky (v rokoch 1971–1972), svoje vedecko-výskumné aktivity v rámci ašpirantúry úspešne ukončil obhajobou ašpirantskej práce s mykologickou problematikou a získaním titulu kandidáta vied (CSc.) v roku 1981. V roku 1988 bolmenovaný za docenta v odbore dermatovenerológia.

Od roku 1988 docent Danilla pracuje na Detskej dermatovenerologickej klinike LFUK a DFNSP (od roku 2018 NÚDCH), v rokoch 1989–2013 vo funkcii prednostu kliniky, od roku 2014 až do súčasnosti ako pracujúci dôchodca. Aj po prestupe na nové, pediatrické pracovisko si Doc. MUDr. T. Danilla, CSc., naďalej zvyšoval svoju odbornú kvalifikáciu,absolvoval kurz Organizácia a riadenie zdravotníctva (1989), získal certifikát z dermatopatológie (1996) a bola mu priznaná špecializácia z lekárskej imunológie (1998). Pod jeho vedením sa Detská dermatovenerologická klinika ďalej rozvíjala, napriek opakovaným presťahovaniam do iných priestorov sa podarilo zabezpečiť pracovisko s vhodnýmipriestormi, diagnostickými možnosťami a vysokým štandardom terapeutických postupov. Významným bolo aj vybudovanie fototerapeutického úseku kliniky vybaveného najmodernejšími žiaričmi.

K hlavným oblastiam záujmu docenta Danillu v profesionálnom zameraní patria predovšetkým dermatohistopatológia a humánna mykológia. Svoje bohaté znalosti a skúsenosti v týchto oblastiach využil tak v klinickej praxi pri histologickej a mykologickej diagnostike dermatóz, ako aj vo vedecko-výskumnej činnosti. Zaujíma sa aj o neinvazívne vyšetrovacie metódy v dermatovenerológii, najmä o hodnotenie elektro-fyziologických a biologických vlastností kože neinvazívnymi metódami. Svyšetrovaním funkcie epidermálnej bariéry súvisela aj problematika moderných emolienciívyužívaných v liečbe atopickej dermatitídy. Vo všetkých týchto oblastiach sa zapojil aj do riešeniaviacerých vedeckých projektov v rámci rezortného výskumu Ministerstva zdravotníctva a Ministerstva školstva Slovenskej republiky a grantových projektov GAV, VEGA, KEGA aCopernicus. Výsledkom spolupráce s Ústavom lekárskej fyziky a biofyziky LF UK sú dva registrované vynálezy.

Doc. MUDr. T. Danilla, CSc., je stále aktívny aj v pedagogickej oblasti – na Lekárskej fakulte LF UK sa venuje tak pregraduálnej, ako aj postgraduálnej výuke. Je členom skúšobnej komisie pre štátne záverečné skúšky z pediatrie, školiteľom diplomových prác, školiteľom lekárov v predatestačnej príprave v odbore dermatovenerológia, členom skúšobných komisií pre atestačné a dizertačné skúšky v odbore dermatovenerológia na Lekárskej fakulte UK a Slovenskej zdravotníckej univerzite Bratislava.

Bohatá je aj publikačná aktivita Doc. MUDr. T. Danillu, CSc. – je spoluautorom viacerých učebníc dermatovenerológie a pediatrie v slovenskom aj anglickom jazyku, spoluautorom 3 vedeckých monografií, prvým autorom alebo spoluautorom 245 odborných a vedeckých publikácií doma a v zahraničí. V citačných indexoch má registrovaných 31 citácií svojich zahraničných a domácich publikácií. Na domácich aj zahraničných odborných podujatiach odprednášal viac ako 300 prednášok.

Významnú úlohu zohral docent Danilla v rozvoji odboru dermatovenerológia v celoslovenskom meradle. V rokoch 1984–2022 bol členom výboru Slovenskej dermatovenerologickej spoločnosti (SDVS), od roku 1985 do roku 1998 bol vedeckým sekretárom spoločnosti a v rokoch 1998–2007 vykonával funkciu jej prezidenta. Počas pôsobenia docenta Danillu vo funkcii prezidenta SDVS zorganizovala 39 konferencií a kongresov, deväť z nich smedzinárodnou účasťou. Tri ročníky Slovenského dermatovenerologického kongresu s medzinárodnou účasťousa stali základom pre vznik tradície spoločných kongresov slovenských a českých dermatovenerológov. Založená bola aj tradícia konferencieSmrdácke dni. V rokoch 2001–2007 pracoval Doc. MUDr. T. Danilla, CSc., aj vo funkcii Hlavného odborníka Ministerstva zdravotníctva SR pre dermatovenerológiu. Medzi jeho zásluhy patrí vypracovanie a obhajoba Koncepcie dermatovenerológie (2006), obhájenie potreby posteľového fondu pre odbor dermatovenerológia, vypracovanie metodických pokynov MZ SR pre diagnostiku Epidermolysis bullosa hereditaria a spoluúčasť na založení slovenskejDEBRY. Na Ministerstve zdravotníctva SR pôsobil docent Danilla aj v iných funkciách – bol predsedom komisie MZ SR pre zdravotnícke pomôcky skupiny A (1990–2005), podpredsedom Odbornej pracovnej skupiny MZ SR predermatologiká (1990–2005), členom odborného poradného orgánu kategorizačnej komisie pre lieky MZ SR (1990–2013). Bol pri zavedení prvého biologika do liečby psoriázy a itrakonazolu do liečby mykotických infekcií.

Docent Danilla sa aktívne zapájal aj do práce Slovenskej mykopatologickej spoločnosti, v rokoch 1983–1998 bol členomjej výboru, v rokoch 1985–1998 pracoval vo funkcii vedeckého sekretára spoločnosti.

Za svoje aktivity a prínos pre odbor dermatovenerológie bol docent Danilla ocenený viacerými medailami a čestnými členstvami – bronzovou, striebornou a zlatou medailou LF UK, bronzovou, striebornou a zlatou medailou SDVS, medailou za rozvoj Detskej fakultnej nemocnice, je čestným členom Slovenskejdermatovenerologickej spoločnosti, Slovenskej lekárskej spoločnosti, Českej dermatovenerologickej spoločnosti, Nemeckej dermatovenerologickej spoločnosti, University of Medicine and Dentistry of New Jersey, USA. V roku 2014 vyhral v ankete časopisu Zdravotnícke noviny titul Top lekár dermatovenerológ.

Je nám cťou, že pán Doc. MUDr. Tibor Danilla, CSc., pokračuje vo svojej liečebno-preventívnej aj pedagogickej práci na našom pracovisku.

Vážený pán docent, dovoľte mi v mene všetkých bývalých aj súčasných pracovníkov Detskej dermatovenerologickej kliniky LF UK a NÚDCH zaželať Vám veľa zdravia a spokojnosti do ďalších rokov.

 

Ad multos annos!

Doc. MUDr. Dušan Buchvald, PhD.

a kolektív pracovníkov

Detská dermatovenerologická klinika LF UK a NÚDCH,

Bratislava

 


Štítky
Dermatológia Detská dermatológia
Prihlásenie
Zabudnuté heslo

Zadajte e-mailovú adresu, s ktorou ste vytvárali účet. Budú Vám na ňu zasielané informácie k nastaveniu nového hesla.

Prihlásenie

Nemáte účet?  Registrujte sa

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#