#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Správa z podujatia – Youngderm VII.
Tále 25. 9.–26. 9. 2015


Vyšlo v časopise: Čes-slov Derm, 90, 2015, No. 6, p. 258
Kategorie: Zprávy z ciziny a kongresů

Ak je sedmička šťastné číslo, môžeme považovať siedmy Youngderm za úspech. Youngderm, organizovaný za spoluúčasti všetkých štyroch lekárskych fakúlt, je v súčasnosti jediným podujatím určeným výlučne mladým dermatológom.

Asi päťdesiatka participantov sa stretla v peknom prostredí Nízkych Tatier. Podobne ako minulý rok sme rozdelili program z dôvodu ľahšej stráviteľnosti, ako aj väčšieho priestoru na osobné stretnutia na piatok popoludní a sobotu dopoludnia. Odoznelo spolu šesť prednášok.

Interpretácia výsledkov imunoalergologických laboratórnych metód býva pre dermatológa nezriedka problém. Prezident SDVS, docent Dušan Buchvald veľmi zrozumiteľným a praktickým spôsobom predniesol široké spektrum vyšetrení a ich implikáciu na dermatológiu.

Fotodokumentácia je integrovanou súčasťou dermatológie. Fotíme prakticky všetci. Ale ruku na srdce: kvalita našich fotografií na kongresoch, alebo v publikáciách za kvalitnou fotografiou nezriedka zaostáva. Profesor Vladimír Hegyi v rozsiahlej prezentácii komplexne spracoval prakticky všetko, čo by nemal dermatológ s fotoaparátom v ruke zabudnúť.

Angiochirurgickú tému predniesol dr. Roman Necpal z oddelenia cievnej chirurgie Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici. Účastníci vysoko ocenili prednášku o invazívnych aj miniinvazívnych angiochirurgických trendoch v hojení rán. Pohľad na hojenie rán chirurgickou optikou určite prispeje k vzájomnému pochopeniu a lepšej kooperácii dermatológov a cievnych chirurgov.

Tento seminár niesol pečať výnimočnosti. Naše pozvanie prijal napriek veľkej zaneprázdnenosti riaditeľ slávnej Dermatologickej kliniky Ludwig-Maximilian University v Mníchove a veľký priateľ slovenských a českých dermatológov, pán profesor Thomas Ruzicka. Okrem excelentnej prednáške o bazocelulárnom karcinóme si získal veľké sympatie mladých dermatológov svojim neformálnym a priateľským vystupovaním. Srdečná vďaka, pán profesor!

Ochorenia spojiva nepatria k obľúbeným atestačným témam. Profesor Juraj Péč napriek nepríjemnému respiračnému infektu zvládol dermatologický up-to-date Lupus erythematosus.

Odbornú časť podujatia uzavrel ďalší nedermatológ. Profesor Pavol Jarčuška z infektologickej kliniky UPJŠ v Košiciach na príbehu manželského páru rozvinul tému HIV infekcií a noviniek z oblasti STI. Pozitívnym posolstvom jeho prednášky bola skutočnosť, že pri súčasných možnostiach liečby je prežívanie pacientov s AIDS veľmi dobré.

Akcia mala okrem edukačného rozmeru aj dimenziu spoločenskú. Bola príležitosťou na osobné stretnutia s kolegami a pedagógmi, či na krátky relax v rámci spoločenského večera.

Poďakovanie všetkých účastníkov patrí tradičnému partnerovi podujatia – spoločnosti Bioderma. Je obdivuhodné, že firma už sedem rokov nezištne podporuje projekt nezávislého inštitucionálneho vzdelávania mladých dermatológov, bez akéhokoľvek vlastného profitu.

Youngderm VII. opäť plnil svoj cieľ: edukovať a stmeliť kontinuálne sa meniacu komunitu mladých dermatológov. Zostáva veriť, že naše stretnutia budú pokračovať. Dovidenia o rok!

Slavomír Urbanček

garant pracovnej skupiny mladých dermatovenerológov SDVS

Petra Mečiarová

koordinátorka pracovnej skupiny mladých dermatovenerológov SDVS



Štítky
Dermatológia Detská dermatológia

Článok vyšiel v časopise

Česko-slovenská dermatologie

Číslo 6

2015 Číslo 6
Najčítanejšie tento týždeň
Najčítanejšie v tomto čísle
Kurzy

Zvýšte si kvalifikáciu online z pohodlia domova

Získaná hemofilie - Povědomí o nemoci a její diagnostika
nový kurz

Eozinofilní granulomatóza s polyangiitidou
Autori: doc. MUDr. Martina Doubková, Ph.D.

Všetky kurzy
Prihlásenie
Zabudnuté heslo

Zadajte e-mailovú adresu, s ktorou ste vytvárali účet. Budú Vám na ňu zasielané informácie k nastaveniu nového hesla.

Prihlásenie

Nemáte účet?  Registrujte sa

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#