#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Prof. MUDr. Peter Kukumberg, PhD. – 75-ročný


Autori: Alojz Rakús
Pôsobisko autorov: Psychiatrická klinika SZU a UNB
Vyšlo v časopise: Cesk Slov Neurol N 2020; 83/116(6): 682
Kategória: Personalia

Tento rok sa dožil 75-ročného životného jubilea prof. MUDr. Peter Kukumberg, PhD., významný lekár, neurológ, jedna z najvýznamnejších osobností v rámci tohto odboru, ktorému sa venoval od skončenia štúdia na lekárskej fakulte prakticky celý svoj profesionálny život. Pracoval na II. neurologickej klinike Lekárskej fakulty Univerzity Komenského, kde postupne získaval svoje odborné, vedecké a pedagogické renomé, od roku 1991 pôsobil ako prednosta kliniky. Ako autor a spoluautor publikoval viac ako 400 vedeckých a odborných textov doma i v zahraničí.

Jeho odborná vnímavosť ho viedla k špeciálnemu záujmu o psychiatrické aspekty nervových chorôb a porúch. Pri tomto záujme patril k tým osvieteným neurovedcom, ktorí pochopili blízkosť svojho odboru so psychiatriou a prelínanie sa oboch odborov v celom rade oblastí. Pri jeho povestnej činorodosti ho to viedlo k založeniu Slovenskej neuropsychiatrickej spoločnosti, ako aj k založeniu nového špecializačného odboru – neuropsychiatrie. V tejto spojitosti vykonával ako funkciu predsedu Slovenskej neuropsychiatrickej spoločnosti, tak prednostu novoetablovanej Neuropsychiatrickej kliniky Slovenskej zdravotníckej univerzity v Psychiatrickej nemocnici Philippa Pinela v Pezinku. Vychoval prvých špecialistov neuropsychiatrov. V tom je jeho prvenstvo nielen na Slovensku, ale i v Československu.

Je všestranne rozvinutou osobnosťou, známy je jeho vzťah k umeniu, umeleckej literatúre a hudbe (obzvlášť k talianskej opere). Chcel by som napokon zdôrazniť, že ako človek je Peter Kukumberg jemný a citlivý, ako pedagóg výborný a kultivovaný. Jeho príhovory sa vyznačujú až charizmatickou vznešenosťou.

Alojz Rakús

Psychiatrická klinika SZU a UNB


Štítky
Detská neurológia Neurochirurgia Neurológia

Článok vyšiel v časopise

Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie

Číslo 6

2020 Číslo 6
Najčítanejšie tento týždeň
Najčítanejšie v tomto čísle
Kurzy

Zvýšte si kvalifikáciu online z pohodlia domova

Získaná hemofilie - Povědomí o nemoci a její diagnostika
nový kurz

Eozinofilní granulomatóza s polyangiitidou
Autori: doc. MUDr. Martina Doubková, Ph.D.

Všetky kurzy
Prihlásenie
Zabudnuté heslo

Zadajte e-mailovú adresu, s ktorou ste vytvárali účet. Budú Vám na ňu zasielané informácie k nastaveniu nového hesla.

Prihlásenie

Nemáte účet?  Registrujte sa

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#