Terapeutický potenciál včelích produkto
The therapeutic potential of bee products
Fertaľová T, Ondriová I, Hadašová L. The therapeutic potential of bee products The aim of this paper is to introduce apitherapy – a therapeutic method using bee products such as honey, propolis, royal jelly, pollen, bee venom, and hive air. These natural substances have antibacterial, anti-inflammatory, regenerative, and immunostimulatory effects that can help treat wounds, infections, inflammations, chronic diseases, and metabolic disorders. Bee products can be a valuable addition to modern medicine, especially at a time of growing resistance to antibiotics. However, we would like to point out the need for scientific verification of their effects, proper processing, and caution in use, especially for people with allergies. This article is an inspiration to return to natural forms of treatment with an emphasis on quality, prevention, and a holistic approach to health.
Keywords:
apiterapia – apitherapy - bee products - honey - pollen - propolis - royal jelly - beehive air therapy
Authors:
T. Fertaľová; I. Ondriová; L. Hadašová
Authors‘ workplace:
Prešovská univerzita v Prešove, Fakulta zdravotníckych odborov
Published in:
Prakt. Lék. 2025; 105(4): 144-148
Category:
Of different specialties
Overview
Prakt. Lék. 2025; 105(4): 144–148 Cieľom predkladaného príspevku je predstaviť apiterapiu – liečebnú metódu využívajúcu produkty včiel ako sú med, propolis, materská kašička, peľ, včelí jed a úľový vzduch. Tieto prírodné látky majú antibakteriálne, protizápalové, regeneračné a imunostimulačné účinky, ktoré môžu pomáhať pri liečbe rán, infekcií, zápalov, chronických ochorení či metabolických porúch. Včelie produkty môžu byť cenným doplnkom modernej medicíny, najmä v čase rastúcej rezistencie na antibiotiká. Upozorňujeme však na potrebu vedeckého overenia účinkov, správneho spracovania a opatrnosti pri použití, najmä u alergikov. Príspevok je inšpiráciou na návrat k prírodným formám liečby s dôrazom na kvalitu, prevenciu a celostný prístup k zdraviu.
Klíčová slova:
apiterapia - včelie produkty - med - pel - propolis - materská kašička - úlový vzduch
ÚVOD
Apiterapia pochádza z gréckych slov: apis - „včela“ a te rapia - „liečba“ a chápe sa ňou liečba za pomoci včelích produktov (6). Apiterapia je terapeutický nástroj zalo žený na použití produktov včelieho úľa, ktorý sa využí va už od staroveku (10).
V polovici 20. storočia sa pod pojmom apiterapia chápalo len liečenie chorôb včelím jedom v podobe aplikácie včelích žihadiel. Po včeľom jede sa do medi cíny začali pridávať aj ostatné produkty ako peľ, med, materská kašička a propolis. Zvýšenie záujmu o tieto produkty nachádzame koncom šesťdesiatich rokov 20. storočia. 144 Lekár Filip Terč (1844–1917) je považovaný za auto ra modernej apiterapie. Pochádzal z Čiech, ale väčšinu svojho profesionálneho života pôsobil ako lekár v Ma ribore v Slovinsku. Aktívne sa začal zaujímať o apitera piu na základe svojich osobných skúseností so včelím jedom pri liečbe reumatizmu. V roku 1888 publikoval svoje zistenia o tom, že včelí jed môže byť účinný pri liečbe tejto choroby. Na základe výskumov a postupov liečby vznikli základy modernej apiterapie. Hoci Terčov prínos do oblasti medicíny bol veľký, spočiatku jeho skúsenosti a poznatky neboli vždy prijaté tradičnými lekármi. Dnes apiterapia nadobúda nový rozvoj a na chádza využitie pri liečbe rôznych zdravotných ťažkos tí. Mnohí odborníci a lekári sa opierajú o názor FilipaTerča, a tak nadväzujú na jeho prácu a ďalej rozvíjajú možnosti použitia včelích produktov pri liečení (8). Apiterapia ako účinná metóda liečenia sa dnes zara dzuje medzi rozvíjajúce vedné odbory. Viac ako na Slo vensku našla apiterapia využitie v okolitých krajinách ako Rusko, Ukrajina, Chorvátsko, Nemecko, Bulharsko, Poľsko či Rumunsko (4). Dôvodov prečo lekári neodporúčajú pa cientom včelie produkty môže byť viacero a často súvisia s medicínskou opatrnosťou a nedostatkom vedeckých dôkazov. Hoci včelie produkty majú tradičné využitie a niektoré štúdie potvrdili ich benefity, veľa z nich nemá dostatočné dôkazy založené na randomizovaných klinic kých štúdiách, ktoré sú v súčasnosti štandardom medicí ny. Účinnosť včelích produktov môže byť rôzny v závislos ti od zdroja, kvality spracovania a to môže viesť k neistote pri ich odporúčaní. V oblasti apiterapie je potrebné zvýšiť povedomie lekárov a pacientov o bezpečnom a efektív nom použití včelích produktov a podporiť vedecké štúdie na overenie účinkov včelích produktov.
MED
Med obsahuje makro a mikroživiny, čo závisí od via cerých faktorov: druhu včiel, kvetného pôvodu, envi romentálnych a spracovateľských faktorov. V mede sa nachádza približne 200 zlúčenín, ako sú cukor, bielkovi ny, enzýmy, minerály, vitamíny, aminokyseliny a široká škála polyfenolov. Pomer týchto zlúčenín ma za násle dok rôznu farbu, chuť, viskozitu a terapeutické účinky každého medu. Väčšina medov má 80% spoločných fyzikálnych vlastností a chemického zloženia (20).
Med je výživná, zdravá a prírodná potravina, ktorej sa pripisujú antioxidačné, protizápalové a antimikrobiál ne vlastnosti. Bolo preukázané, že konzumácia medu môže ovplyvniť hladiny lipidov, glukózy, a inzulínu v plazme prostredníctvom rôznych biochemických me chanizmov. Pokles hladiny glukózy v krvi môže byť spô sobený tým, že med má stimulačný účinok na sekréciu inzulínu a zlepšuje citlivosť na inzulín (18).
Napriek tomu, že je med niekde na polceste medzi považovaním za funkčnú potravinu alebo škodlivú po travinu kvôli vysokému obsahu cukru, pozorovalo sa viac priaznivých účinkov príjmu medu ako žiadnych alebo negatívnych účinkov, najmä keď jeho príjem nahrádza príjem iných sladidiel. Hlavné priaznivé účin ky sa pozorovali na kardiovaskulárne zdravie u zdra vých, diabetických a hyperlipidemických jedincov, na glukózovú toleranciu u zdravých a diabetických je dincov, na mukozitídu u pacientov s rakovinou, na in fekcie močových ciest u detí a na hojenie rán. Med by preto mohol byť bezpečným adjuvansom, ktorý by sa podával ľuďom starším ako 1 rok spolu s liekmi, ktoré sa v súčasnosti používajú na určité ochorenia. Netreba však zabúdať, že med je potravina s vysokým obsahom cukru a mal by sa konzumovať príležitostne a s mierou. Na stanovenie konkrétnejších odporúčaní týkajúcich sa konzumácie medu sú potrebné ďalšie štúdie (18). Najrozšírenejším využívaným včelím produktom v le kárskej a ošetrovateľskej praxi u nás je med splňujúci medicínske účely, ktorý sa využíva na terapiu akútnych i ťažko hojacich sa rán. Má široký záber antimikro biálnej činnosti známych rezistentných kmeňov ako Pseudomonas aeruginosa (25).
Med sa tradične používal na prevenciu a liečbu infek cií rán pre jeho antibakteriálne účinky, ale s príchodom antibiotík sa je používanie postupne znižovalo. V súčas nosti sa mikrobiálna rezistencia voči liekom stáva čoraz častejším problémom a med opäť získal vedecký záu jem ako antibakteriálne činidlo.
Počas zápalovej fázy hojenia rán postihnuté tkanivá uvoľňujú vysokú koncentráciu voľných radikálov. Anti oxidačné zlúčeniny v mede pôsobia synergicky a môžu znižovať poškodenie spôsobené týmito radikálmi. Vý hodou protizápalového účinku medu je zníženie opu chu, čím sa znižuje tlak na mikrocirkuláciu tkaniva rany, čo umožňuje dostupnosť kyslíka a živín potrebných pre rast tkaniva a hojenie rán.
Rozsiahle vedecké dôkazy dokazujú, že med môže ponúkať výrazné výhody oproti chemoterapeutickým látkam, ktoré sa v súčasnosti používajú pri hojení rán a popálenín. Tento prírodný produkt však vykazuje množstvo obmedzení a nie je úplne bez nežiaducich účinkov.
Absencia štandardizácie a neúplné znalosti o účin ných zložkách a mechanizmoch, prostredníctvom kto rých interagujú a pôsobia pri hojení rán, sú hlavnými obmedzeniami pre aplikáciu medu v medicíne.
Med používaný na lekárske účely nesmie obsaho vať žiadnu chemickú kontamináciu, ako sú pesticídy, herbicídy alebo ťažké kovy. V tomto zmysle by sa med mal na zaručenie maximálnej čistoty zbierať v oblas tiach, ktoré spĺňajú požiadavky ekologickej produkcie, ako aj prísne normy kvality, spracovania a skladova nia. Okrem toho je potrebné zvážiť, že niektoré odro dy medu môžu obsahovať toxické aktívne zlúčeniny pochádzajúce z nektáru druhov, ako sú rododendron, oleandre, vavríny horské a ovčie alebo azalky (24). Me dzi med, ktorý najlepšie hojí rany, radíme Manukový med. V posledných rokoch sa stal najrešpektovanejším druhom medu vo vedeckej komunite. Med pochádza z juhu, z rastliny z rodu Balmín, Leptospermum, ktorá je príbuzná čajovníkovému stromu a vyskytuje sa na No vom Zélande a v Austrálii (27). Na rozdiel od iných me dov sú baktericídne účinky medu Manuka založené na neperoxidovej aktivite. Má vysoký obsah methylglya xolu, leptosperínu a methyl syringátu (24). Vďaka týmto zlúčeninám je tak vysoko cenený pre svoje vynikajúce antiseptické a protizápalové vlastnosti a podpore v ho jení rán a častou voľbou pri ošetrovaní (27).
Manuka medy medicínskej kvality sa analyzujú indi viduálne v každej šarži pre vyhodnotenie dôležitého faktora UMF. UMF faktor udáva číslo na základe bakte ricídnej aktivity od UMF 5+ a vyššie. Je to doklad cer tifikácie a laboratórneho určenia prirodzenej a veľmi Praktický lékař 2025, roč. 105, č. 4 145 Z RŮZNÝCH OBORŮ stabilnej neperoxidovej antibakteriálnej aktivity (15). Antibiotické účinky manukového medu sú výsledkom methylglyoxalu. Ten sa stanovuje v podobe ukazovateľa MGO (methylglyoxal). Manukový med s najnižšími anti biotickými účinkami je označený ako MGO 30+ a s naj vyššími ako MGO 550+. Na bežný konzum sa používa med Manuka s obsahom len 100+ a menej, zatiaľ čo pre liečbu s minimálnym obsahom MGO 250+ a viac (12).
Z pohľadu klinickej praxe je aplikácia medových prí pravkov na hojenie rán efektívna a praktická, keďže sú bežne dostupné ako medicínske krytia vyrábané far maceutickým priemyslom.
PROPOLIS
Propolis je zmes látok, ktoré včely používajú na obra nu úľa. Včely zbierajú živice z púčikov, výlučkov a iných častí rastlín, miešajú ich s vlastnými slinnými enzýmami a včelím voskom, čím vzniká propolis. Názov propo lisu je odvodený z gréckych slov, a to pro - pred a po lis - mesto. Propolis doslovne znamená aj predstavba, predmestie alebo výstupok, ktorý bráni nepovolaným do včelieho úľa (16). Rôzne kontinenty, regióny a druhy rastlín používané na výrobu propolisu odlišujú jeho zloženie. Aj keď má propolis odlišné chemické zlože nie, má podobné účinky, ako sú antibakteriálne, anti fungálne, antivírusové, antiparazitické, protizápalové, antiproliferatívne a antioxidačné. Propolis je významný antimikrobiálny včelí produkt. Pôsobí proti grampozi tívnym aj gramnegatívnym ako aj aeróbnym a anaerób nym baktériám (19).
Propolis má najsilnejšie antibiotické vlastnosti zo všetkých včelích produktov. Brzdí rozvoj mnohých bak térii, hlavne z rodu Enterococcus, no nie na rod Stafylo coccus. Niektoré druhy propolisu pôsobia ničivo aj na baktérie tuberkulózy (21).
Propolis sa užíva v rôznych formách a to v prírodnom stave rozžutím guličky propolisu vo veľkosti hrachu, ako liehový roztok - propolisová tinktúra, ako masť, v zahraničí nájdeme často sirupy, tablety (21).
Alergiu na propolis zisťujeme potretím vnútornej strany lakťa tinktúrou alebo masťou. Propolis používaný v masti sa aplikuje v tenkej vrstve na postihnuté miesto, surové guličky propolisu často rozžutím v ústnej duti ne ako prevencia bolesti hrdla a paradentózy, bolesti zubov či ako prevencia infekcie. Propolisová tinktúra sa užíva v kvapkách v rôznych pomeroch pri rôznych ochoreniach, často zriedená vo vlažnej vode alebo vo vlažnom čaji. Doba užívania propolisu je v priemere 2–3 týždne, no maximálne 6 týždňov (6).
PEĽ
Včelí peľ je prírodný kokteil kvetného nektáru – peľu, enzýmov a slinných sekrétov produkovaných včelami medonosnými. Včelí peľ je jedným z včelích produktov, ktoré sú najviac obohatené o bielkoviny, polysachari dy, polyfenoly, lipidy, minerály a vitamíny. Má význam ný zdravotný a liečivý vplyv a poskytuje ochranu pred mnohými chorobami vrátane cukrovky, rakoviny, in fekčných a kardiovaskulárnych ochorení (1).
Včelí peľ zohral úlohu v boji proti metabolickým po ruchám, ako je cukrovka, obezita, hyperdyslipidémia a súvisiace kardiovaskulárne komplikácie.
a súvisiace kardiovaskulárne komplikácie. Peľ, ktorý včely pracne zbierajú, zlepujú sekrétmi svo jich žliaz s nektárom, nazývame obnôžkový včelí peľ (9). Včely peľ ukladajú do buniek vo vrstvách a utláčajú, aby prešiel biochemickými procesmi, bol hodnotnejší a za konzervovaný. Získanie čistého včelieho peľu bez rezi duí je veľmi pracný proces. Ak má včelí peľ nájsť svoje opodstatnené miesto v liečbe ochorení, mal by prejsť rozbormi na zbytky chemikálii, ktoré sú dnes bežne po užívane v poľnohospodárstve (27). Z peľu a medu včely produkujú kŕmnu kašičku na kŕmenie včelieho plodu, no peľ najprv prechádza fermentáciou – komplikova ným kvasným procesom (21). Peľ, ktorý prejde fermen tačným procesom, nazývame perga alebo včelí chlieb (12). Obnôžkový peľ má v porovnaní už s vykvaseným – fermentovaným peľom zmenené vlastnosti, je ľahšie stráviteľný a sladší. Stráviteľnosť obnôžkového peľu zvýšime jeho prípravou pred konzumáciou, a to prida ním do medu, zaliatím vodou, džúsom, jogurtom ale bo vypitím spolu so zeleninovou šťavou (5). Včelí peľ je bohatý na široký sortiment biologicky aktívnych látok, čo prispieva k tomu, že je vynikajúcim výživovým do plnkom, regulátorom činnosti vnútorných orgánov, za braňuje vzniku mnohých ochorení, ktoré majú pôvod v potrave, pôsobí antibakteriálne a vyrovnáva vedľajšie účinky antibiotickej liečby (21). Peľ je uznávaný ako po travina 21. storočia. Je považovaný za doplnok stravy. Má vysoký obsah vitamínov, antioxidantov, stopových prvkov (27). Výskum protirakovinovej aktivity odhaľuje antiproliferatívne účinky na rôzne rakovinové bunkové línie, čo ho stavia do pozície perspektívnej doplnkovej liečby rakoviny. Hlbšie pochopenie mechanizmov, kto ré sú základom jeho protirakovinového potenciálu, si však vyžaduje ďalšie skúmanie (22).
Včelí peľ má svoju osobitú horkú až kyslú chuť. Práve táto chuť niektorým ľuďom robí problémy, čo sa týka užívania obnôžkového alebo fermentovaného peľu. Peľ chutí podľa druhu rastliny. Denná dávka včelieho obnôžkového peľu sa užíva nalačno a jej hmotnosť je 20 g – čiže jedna polievková lyžica. Denne môžeme užiť dvakrát túto dávku (26). Včelí peľ nie je návykový, preto je jeho konzumácia dlhodobo umožnená, no po 2 me siacoch užívania je vhodné urobiť prestávku (5).
V ošetrovateľskej praxi sa často stretávame s rôznymi tráviacimi ťažkosťami pacientov. Včelí peľ má preukáza teľne liečivé účinky na nechutenstvo, malnutríciu (12).
MATERSKÁ KAŠIČKA
Materská kašička je vysoko výživný prírodný produkt s veľkým potenciálom pre využitie v medicíne, kozmetike a ako potravina podporujúca zdravie. Materská kašič ka je jedným z najviac študovaných včelích produktov, ktorý si získava na popularite vďaka svojim zdravotným benefitom. Vylučujú ju hypofaryngeálne a mandibulár ne žľazy robotníc včiel medonosných a používa sa ako potrava pre larvy včiel a kráľovnú (2).
Materská kašička je kyslý koloid, žltkastobiely, kré mový, kyslý sekrét s pH v rozmedzí 3,6 až 4,2. Voda tvorí hlavnú zložku (50 – 70 %), nasledujú bielkoviny (9 – 18 %), sacharidy (7 – 18 %), lipidy (3 – 8 %), stopové prv ky (0,8 – 3 %), vitamíny, fenoly a aminokyseliny (3). Ma terská kašička je známa svojou výnimočnou nutričnou hodnotou a získala si povesť „superpotraviny“, ktorej konzumácia má pre ľudí množstvo zdravotných výhod. V mnohých krajinách sa odporúča v pediatrii až geriat rickej medicíne, najmä v súvislosti s výživou a kozme tikou. Vďaka vysoko hodnotnému nutričnému zlože niu konzumácia neustále rastie. Môže sa konzumovať v rôznych formách – či už natívne, alebo ako funkčná zložka rôznych potravinárskych výrobkov. V súčasnosti sa intenzívne testuje, najmä v Japonsku a mnohé z jeho účinkov boli vedecky potvrdené. Okrem jeho použitia ako kozmetického a výživového doplnku sa predpo kladá, že materská kašička má biostimulačné a regene račné účinky na ľudské zdravie vďaka svojmu jedineč nému chemickému zloženiu (17). Vlastnosti materskej kašičky okrem minimálnej toxicity v porovnaní s inými včelími produktmi z nej robia najlepšiu voľbu v kombi nácii s protirakovinovými liekmi. Rakovina je ochorenie, ktoré sa rozšírilo po celom svete a považuje sa za jednu z najčastejších príčin úmrtí na celom svete (23).
VČELÍ JED
Jed z včely medonosnej obsahuje mnoho enzýmov a peptidov, ktoré sú účinné proti rôznym chorobám. Rôzne výskumné práce uviedli možnosť použitia vče lieho jedu (priamym bodnutím včelou alebo v injekč nej forme) pri liečbe niekoľkých komplikácií; buď in vivo, alebo in vitro.
vivo, alebo in vitro. V poslednej dobe lekári a licencovaní apiterapeuti používajú jed včiel medonosných na liečbu pacientov trpiacich chronickými alebo autoimunitnými ochore niami. Klinické štúdie aj laboratórne testy potvrdili, že jed včiel medonosných je vynikajúcou formou biote rapie. Včelí jed buď bojuje proti zápalom a deštrukcii spojivových tkanív (ako v prípade reumatizmu a artri tídy), alebo obnovuje aktivitu a mobilitu podporou pri rodzenej obranyschopnosti tela (ako v prípade skleró zy multiplex a lupusu). Okrem terapeutických účinkov literatúra uvádza, že včelí jed môže znižovať nežiaduce účinky iných typov liekov a konvenčných liekov (13). Včelí jed vyvoláva reakcie od mierneho lokálneho podráždenia až po život ohrozujúcu anafylaxiu, pou žíva sa aj na desenzibilizačnú imunoterapiu u osôb so závažnými reakciami na bodnutie včelou. Používanie včelieho jedu na imunoterapiu sa zvýšilo vďaka zvýše nému záujmu o prírodnú liečbu. V poslednom čase sa včelí jed podáva ako úspešná, bezpečná a nákladovo efektívna liečba reumatoidnej artritídy, bolestí chrbta a kožných ochorení (11). Akupunktúra včelím jedom získava na popularite v Kórejskej republike, predovšet kým na úľavu od bolesti pri rôznych stavoch. Použitie včelieho jedu pri zlomeninách kostí je založené na jeho údajných protizápalových a analgetických účinkoch, ktoré môžu pomôcť pri hojení a zmierniť bolesť spo jenú s poraneniami pohybového aparátu. Manažment zlomenín sa v priebehu času výrazne posunul vpred, pričom moderné prístupy zahŕňajú predovšetkým chi rurgický zákrok, imobilizáciu a rehabilitáciu. Napriek pokroku v chirurgických technikách a pooperačnej starostlivosti majú konvenčné liečebné metódy svoje obmedzenia. Tieto obmedzenia viedli pacientov a po skytovateľov zdravotnej starostlivosti k skúmaniu prí stupov komplementárnej a alternativnej medicíny ako doplnkov ku konvenčným liečebným postupom (14).
ÚĽOTERAPIA
V súčasnosti sa včelia terapia vyvíja a už sa neobme dzuje len na používanie včelích produktov a včelej akupunktúry známej zo staroveku, ale teraz zahŕňa aj prírodné faktory alebo látky súvisiace s úľmi. Včely pri nášajú do úľa viacero produktov z prírody a tiež tie, ktoré si sami vyrábajú. Hovorí sa, že úľ je lekárňou prí rody a v ňom prebieha mnoho chemických procesov. Vzduch v úli je bohatý na organické zlúčeniny a cy tochrómový proteín, ktoré dokážu z tela vyplaviť che mický odpad a uhľovodíky, ktoré sa tam usadili. V dô sledku toho je terapia vzduchom v úli uznávaná ako životaschopná liečba respiračných ochorení, ako je bronchitída, pľúcna fibróza, astma a infekcie dýchacích ciest (7).
Priame využitie úľoterapie a liečenie za pomoci úľo vého vzduchu nachádzame v apidomčekoch. Je to je den z najjednoduchších spôsobov liečby a využívania úľového vzduchu. Apidomček je moderné pomenova nie pre klasický včelín. V apidomčekoch sa včelie úle môžu nachádzať v exteriéri i interiéri (12). Z technické ho hľadiska je apidomček drevenou konštrukciou malej rozlohy, kde sú po oboch dlhších stranách inštalované včelie úle. Priamo nad včelími úľmi je inštalované lôžko, vytvorené z dreveného roštu so zasieťovanými otvormi priamo nad úľmi so včelami. Metodika samotnej liečby úľovým vzduchom sa líši. Jednou je čistá terapia úľove ho vzduchu, druhá je komplexná úľoterapia, ktorá za hŕňa i ostatné produkty včiel medonosných, a iná je aj v prípade terapie úľovou energetizovanou vodou. Úľo vý vzduch a jeho vdychovanie prebieha v ročných ob dobiach od mája do augusta. Celková kúra trvá 12 dní. Inhalácie pacientov trvajú od 15 do 60 minút. Literatúra popisuje aj iné dĺžky aplikácie úľového vzduchu. Príkla dom je aj 15 – 20minútový cyklus, realizovaný dvakrát do dňa po dobu 20 – 22 dní. Iné odporúčania popisujúo jednohodinovej, dvojhodinovej aplikácii vzduchu až do osemhodinovej inhalácie. Jednou z kontraidikácii aplikácie tejto liečebnej metódy je alergia na včelie pro dukty. Medzi absolútne kontraindikácie patria: zhubné nádory, prítomnosť kovových implantátov v organiz me, ľudia s veľmi akútnymi infekčnými ochoreniami, ľu dia s tuberkulózou, horúčkami, artériosklerózou, ľudia s obličkovými a žlčníkovými kameňmi. V prípade užíva nia čisto energetizovanej vody, ktorá dopĺňa celú kúru v apidomčekoch či úľoterapeutických ordiná ciách, kontraindikácie neexistujú (12).
ZÁVER
V príspevku sme popisovali včelie produkty a ich po tenciál v liečbe, ale aj využitie na podporu zdravia a prevenciu ochorení. Včelie produkty nie sú registrova né ako lieky, ale podliehajú regulácii ako potraviny. Ako prírodné produkty ich možno legálne zakúpiť najčas tejšie priamo od registrovaných včelárov alebo v pre dajniach zdravej výživy. Napriek ich známym priazni vým účinkom na zdravie, sa preto používajú skôr ako doplnok liečby či prevencia, nie ako oficiálne schválené terapeutiká. Publikovanie informácií o využití včelích produktov pre odbornú verejnosť prispieva k rozšíre niu poznatkov o ich biologických účinkoch, podporuje ich racionálne a bezpečné využívanie v praxi, prepája tradičné skúsenosti s výsledkami súčasného výskumu a vytvára priestor pre ďalší vedecký rozvoj v oblasti api terapie.
Konflikt záujmov: žiaden.
Sources
1. Algethami JS, El-Wahed AAA, Elashal MH, et al. Bee pollen: clinical trials and patent applications. Nutrients 2022; 14(14): 2858.
2. Bagameri L, Baci GM, Dezmirean DS. Royal jelly as a nutraceutical natural product with a focus on its antibacterial activity. Pharmaceutics 2022; 14(6): 1142.
3. Collazo N, Carpena M, Nuñez-Estevez B, et al. Health promoting properties of bee royal jelly: food of the queens. Nutrients 2021; 13(2): 543.
4. Demeter Š. Apiterapia: liečenie včelími produktmi. 1. vydanie. Bratislava: Ing. Štefan Demeter, CSc. 2014.
5. Demeter Š. Apiterapia: liečenie včelími produktmi. 5. vydanie. Bratislava: Ing. Štefan Demeter, CSc. 2021.
6. Demeter Š. Liečenie včelími produktmi. Bratislava: Ikar 2015.
7. El-Didamony SE, Gouda HIA, Zidan MMM, Amer RI. Bee pro
ducts: An overview of sources, biological activities and advanced approaches used in apitherapy application. Biotechnol Rep. (Amst) 2024; 44:e00862.
8. Hoffmann D, Kornberger G. Apitherapy: from a historical perspective to current clinical and scientific research. Bucharest: Apimondia Publishing House 2014.
9. Chismatullinová NZ. Praktická apiterapia. Perm: Hydra 2015.
10. Jagua-Gualdrón A, Peña-Latorre JA, Fernadez-Bernal RE. Apitherapy for Osteoarthritis: Perspectives from Basic Research. Complement Med Res. 2020; 27(3): 184–192.
11. Jodidio M, Schwartz RA. Bee venom: apitherapy and more. Ital J Dermatol Venerol. 2024; 159(1): 4–10.
12. Kedzia B. Liečba medom. Ostrava: Bookmedia 2022.
13. Khalil A, Elesawy BH, Ali TM, Ahmed OM. Bee venom: from venom to drug. Molecules 2021; 26(16): 4941.
14. Kim JH, Seo BK. Clinical effectiveness of bee venom acupuncture for bone fractures and potential mechanisms: a narrative overview. Toxins (Basel) 2024; 16(11): 465.
15. Manukamed.eu. UMF faktor Manuka med. Dostupné z: https://www.manukamed.eu/clanky-manuka-med/umf-faktor-manuka-med/2025 [cit.2025-10-22].
16. Minedžajan GZ, Richter J. Zázrak jménem propolis. Bratislava: Eko-konzult 2016.
17. Oršolić N, Jazvinšćak Jembrek M. Royal jelly: biological action and health benefits. Int J Mol Sci. 2024; 25(11): 6023.
18. Palma-Morales M, Huertas JR, Rodríguez-Pérez C. A Comprehensive review of the effect of honey on human health. Nutrients 2023; 15(13): 3056.
19. Przybyłek I, Karpiński TM. Antibacterial properties of propolis. Molecules 2019; 24(11): 2047.
20. Ranneh Y, Akim AM, Hamid HA, et al. Honey and its nutritional and anti-inflammatory value. BMC Complement Med Ther. 2021; 21(1): 30.
21. Richter J. Léčení včelími produkty. Bratislava: EKO-konzult 2019.
22. Rodríguez-Pólit C, Gonzalez-Pastor R, Heredia-Moya J, et al. Chemical properties and biological activity of bee pollen. Molecules 2023; 28(23): 7768.
23. Salama S, Shou Q, Abd El-Wahed AA, et al. Royal jelly: beneficial properties and synergistic effects with chemothera peutic drugs with particular emphasis in anticancer strategies. Nutrients 2022; 14(19): 4166.
24. Scepankova H, Combarros-Fuertes P, Fresno JM, et al. Role of honey in advanced wound care. Molecules 2021; 26(16): 4784.
25. Tashkandi H. Honey in wound healing: An updated review. Open Life Sci. 2021; 16(1): 1091–1100.
26. Titěra D. Včelí produkty, mýtu zbavené. 3. vydání. Praha: Brázda 2017.
27. Tobis A, Poeplau N. Zdraví z úlu. České Budějovice: DONA 2024.
Labels
General practitioner for children and adolescents General practitioner for adultsArticle was published in
General Practitioner
2025 Issue 4
- Metamizole at a Glance and in Practice – Effective Non-Opioid Analgesic for All Ages
- Memantine in Dementia Therapy – Current Findings and Possible Future Applications
- Advances in the Treatment of Myasthenia Gravis on the Horizon
- Hope Awakens with Early Diagnosis of Parkinson's Disease Based on Skin Odor
- Possibilities of Using Metamizole in the Treatment of Acute Primary Headaches
Most read in this issue
- Colorectal cancer screening in the Czech Republic: challenges and the role of general practitioners
- Endoscopic and microsurgical extirpation of a herniated intervertebral disc in the lumbar region
- The therapeutic potential of bee products
- Mental health of older adults: Barriers to psychotherapy and the role of general practitioners