#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Doc. Igor Martuliak: Kde končia ostatné špecializácie, tam začíname my, algeziológovia

29. 3. 2023

„Poškodzovanie mozgu a miechy vplyvom stresovej záťaže a psychotráum má za následok prechod akútnej bolesti do chronickej. V populácii sa zvyšuje riziko chronifikácie bolesti, pretože náš nervový systém a psychika sú senzitizované. Inými slovami – tým, že prežívame viac strachu, depresie, úzkosti a ďalších negatívnych psychických stavov, pripravujeme pôdu pre vznik chronickej bolesti,“ vysvetľuje v rozhovore venovanom súčasným algeziologickým výzvam prednosta Algeziologickej kliniky Slovenskej zdravotníckej univerzity v Banskej Bystrici a hlavný odborník MZ SR pre liečbu bolesti doc. MUDr. Igor Martuliak, PhD.

Aký je súčasný pohľad Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) a Medzinárodnej asociácie pre štúdium bolesti (IASP) na bolesť a jej záťaž?

Chronickej bolesti sa na medzinárodných odborných fórach venuje veľká pozornosť. Popri utrpení pacientov je dôvodom aj významná ekonomická záťaž spojená s bolesťou. Rád by som vyzdvihol, že iba v Česku, na Slovensku a vo Švédsku je zavedená špecializácia „liečba chronickej bolesti“. Na tomto poli sme odviedli veľký kus práce a sme o krok napred oproti ostatným krajinám, kde sa zameriavajú prevažne na manažment akútnej bolesti.

Zmenil sa vďaka vedeckému poznaniu pohľad na chronickú bolesť?

Začínal som klinickú prax v čase, keď tento odbor prakticky neexistoval. Je to pre mňa moje dieťa, odbor, s ktorým vyrastám a ktorý je v súčasnosti plne rozvinutý. V knihe „Patofyziológia bolesti“, na ktorú som veľmi hrdý, sme zhrnuli všetky dostupné poznatky o vzniku chronickej bolesti z oblasti základného výskumu. Tieto poznatky sme previedli do podoby použiteľnej pre klinickú prax.

Čo znamená holistický prístup v liečbe chronickej bolesti?

Základom holistického liečebného prístupu, ktorý pozvoľna vstupuje do praxe, je komplexný prístup zahŕňajúci kombináciu farmakologických, nefarmakologických a intervenčných techník.

Ako veľmi ovplyvňuje prežívanie bolesti stres, úzkosť či depresia?

V rámci našej vedeckej práce sme identifikovali príčiny vzniku takzvanej senzitizácie nervového systému ako následok stresových a psychotraumatických udalostí. Vieme tak, že závažné životné situácie a traumy predstavujú jednu zo základných príčin stavu, ktorý nazývame chronickou bolesťou. V súčasnosti dokončujeme ďalší dôležitý výskum spojený s prípravou špeciálneho dotazníka, ktorý bude pravdepodobne ako prvý validovať riziko vzniku chronickej bolesti v bežnej populácii. Pokiaľ sa to podarí, pôjde o prelomový poznatok v algeziológii.

Pribúda chronická bolesť a narastá jej výskyt so starnutím populácie?

Nejaká forma chronickej bolesti postihuje 30 až 60 percent európskej a americkej populácie. To ide ruka v ruke s narastajúcim výskytom úzkostno-depresívneho syndrómu. Čo sa týka seniorov, vieme, že u osôb po šesťdesiatke dochádza k zníženiu hladín hormónov šťastia a k vyššie uvedenej senzitizácii nervového systému. Neplatí to však plošne pre všetkých.

Je táto nervová senzitizácia podobným procesom, aký poznáme z alergiológie?

Áno, je to niečo podobné. Senzitizácia nervového systému je základnou príčinou vzniku chronickej bolesti. Za normálnych okolností, keď je nervový systém a psychika v poriadku, by chronická bolesť vzniknúť nemala. V prípade závažnejšej psychickej záťaže sa ľudia stávajú precitlivenými na bolesť a malé podnety u nich vyvolajú silnú reakciu. Ide o narušené vnímanie bolesti.

Sú dnešní pacienti citlivejší voči bolesti?

Pokiaľ ide o akútnu bolesť, jej vnímanie sa v zásade nemení. Tento typ bolesti potrebujeme ako signál ohrozenia. Čo je však alarmujúce do budúcnosti, je postupné poškodzovanie, predrážďovanie mozgu a miechy najmä chronickým stresom, ktoré vedie k nadmernému prechodu akútnej bolesti do chronickej. V populácii sa zvyšuje riziko chronifikácie bolesti, pretože náš nervový systém a naša psychika sú senzitizované. Inými slovami – tým, že prežívame viac strachu, depresie, úzkosti a ďalších negatívnych psychických stavov, pripravujeme pôdu pre vznik chronickej bolesti.

Preto sa bolesť lieči aj psychofarmakami?

Senzitizovaný mozog – to je chemicky preťažený mozog, v ktorom chýbajú hormóny šťastia. Tento mozog je nadmerne excitovaný, podráždený. Bolestivý podnet, ktorý príde do tohto stavu, vyvoláva premrštenú reakciu, ktorá sa fixuje. Z tohto dôvodu liečime taký stav antidepresívami a anxiolytikami, aby sme túto nadmernú senzitizáciu zmiernili. Tíšime tým búrku, požiar, aby mozog znovu začal vnímať bolesť normálne.

Aké liečebné možnosti má algeziológ k dispozícii?

Ide o tri liečebné modality: farmakologickú, nefarmakologickú a intervenčnú. V oblasti farmakologickej liečby sú základom analgetiká a adjuvanciá, medzi ktoré patria rôzne skupiny psychofarmák. Ďalej sa využívajú pomocné lieky ako vitamíny, magnézium a prípravky znižujúce vedľajšie účinky analgetík – napríklad antiemetiká, gastroprotektíva či laxatíva.

Čo je hlavnou úlohou algeziológa v multiodborovom tíme?

Platí tu heslo: Kde končia ostatné špecializácie, tam my začíname. V zásade nie je odbor, s ktorým by sme nespolupracovali. Akútnu bolesť riešia všeobecní lekári a niektorí špecialisti. No tam, kde je stupeň senzitizácie natoľko závažný, že sa už bolesť nedarí ovplyvniť, nastupuje algeziológ, ktorý hľadá optimálny individuálny prístup. Významnú rolu v multiodborovom tíme má aj psychoterapeut. Psychoterapia predstavuje jednu zo základných kauzálnych terapií chronickej bolesti. Do budúcnosti bude zaujímavé rozvíjať takisto ďalšie formy spolupráce, napríklad s pacientskymi organizáciami. Inšpirovať by sme sa mohli napríklad klubmi pacientov s chronickou bolesťou, ktoré fungujú vo Veľkej Británii.

Zmenila prevalenciu a prístup k bolesti pandémia COVID-19?

To, čo so sebou pandémia priniesla, teda zvýšený výskyt úzkostí, neistotu a zhoršené sociálne podmienky, sa odrazilo vo zvýšenej senzitizácii a chronifikácii bolesti. Negatívny vplyv malo tiež uzavretie algeziologických ambulancií. Naopak, viac sa rozvinula telemedicína a elektronizácia zdravotnej starostlivosti, napríklad aj v oblasti preskripcie opioidných analgetík.

Ako vidíte budúcnosť algeziológie? Ovplyvní ju moderná digitálna technológia?

Pred asi 30 rokmi bola algeziológia oddelená od odboru anestéziológie a stala sa samostatnou špecializáciou. Anestéziológovia sa zaoberajú prevažne akútnou bolesťou a nebudú sa venovať modalitám, ako je psychoterapia či farmakológia chronickej bolesti. V pláne máme vývoj niektorých aplikácií, ktoré by pacientom uľahčovali užívanie liekov a monitorovanie bolesti. Prudko sa rozvíja oblasť intervenčnej algeziológie, ale aj komplexný prístup k liečbe jednotlivých pacientov. A verím, že dôjde aj na využívanie virtuálnej reality v navodzovaní pozitívnych stavov a podobne.

Dokáže algeziológ zbaviť akejkoľvek bolesti, alebo je v niektorých prípadoch stále bezmocný?

Pri súčasnej úrovni algeziologickej starostlivosti možno pomôcť akémukoľvek pacientovi s chronickou bolesťou. Nepomôžeme iba tým, ktorí sa tejto pomoci bránia. Zároveň treba povedať, že nie vždy dokážeme liečiť kauzálne a asi u tretiny pacientov sme odkázaní na paliatívny prístup.

Existuje prevencia chronickej bolesti?

Sekundárna prevencia zahŕňa liečbu chronickej bolesti. Ako som už spomínal, v rámci primárnej prevencie teraz pripravujeme validovaný dotazník na určenie rizika vzniku chronickej bolesti. Využiť ho bude možné napríklad pri rozhodovaní o chirurgickom výkone. Ak je totiž u pacienta už prítomná senzitizácia, operácia sa neodporúča, pretože znamená ďalší zdroj bolesti.

   

MUDr. Andrea Skálová
redakcia proLékaře.cz



Štítky
Chirurgia všeobecná Neurológia Ortopédia Praktické lekárstvo pre dospelých Algeziológia
Prihlásenie
Zabudnuté heslo

Zadajte e-mailovú adresu, s ktorou ste vytvárali účet. Budú Vám na ňu zasielané informácie k nastaveniu nového hesla.

Prihlásenie

Nemáte účet?  Registrujte sa

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#