#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

XXVI. Luhačovické pediatrické dny – správa z konferencie


Autori: Červeňová O.
Vyšlo v časopise: Čes-slov Pediat 2021; 76 (7): 427.
Kategória: Zprávy z kongresů a cest

V krásnom prostredí Luhačovíc sa pravidelne konajú Luhačovické pediatrické dny. Majú už dlhoročnú tradíciu a navštevuje ich veľa lekárov nielen z Českej republiky, ale aj zo Slovenska. Po nútenej covidovej prestávke sme sa s radosťou znovu stretli, aby sme si odniesli nové poznatky. Účastníci konferencie privítali, že to boli poznatky týkajúce sa hlavne Covidu-19. Pôvodne neznáme ochorenie postupne poznávame. Najväčší odborníci v tejto oblasti sú nesporne infektológovia a aj tu mali najväčšie slovo. Klinika dětských infekčních nemocí pod vedením doc. Krbkovej prezentovala svoje poznatky v oblasti Covidu-19 a iných aktuálnych infekcií.

O horúčke po návrate z trópov referoval J. Holešic. Stále aktuálnu problematiku flavivírusových infekcií predniesla L. Krbková. Očkovanie kojencov a novo zaradenú vakcináciu proti koronavírusovej infekcii referovala Z. Jirsenská. Problematiku infekčnej mononukleózy rozobral P. Mikolášek. Zhrnutie poznatkov o koronavírusovej infekcii priniesla L. Krbková. O výsledkoch z karantény u detí v Brne referoval L. Homola a kolektív. Vlastný súbor pacientov so SARS-CoV-2 prezentoval T. Habanec. O laboratórnych možnostiach diagnostiky Covid-19 a sledovaní detí po prekonanej infekcii nás oboznámila M. Malá. Syndróm multisystémovej zápalovej odpovede asociovaný Covidom-19 u detí za kolektív autorov predniesol V. Musil. Na kazuistikách dvoch pacientov prezentovala Ž. Grácová diferenciálnu diagnostiku PIMS a Kawasakiho syndrómu. Ďalšou problematikou, ktorá bola na konferencii prezentovaná brnianskou Klinikou dětských infekčních nemocí bol tetanus. Boli to kazuistika L. Homolu a kolektívu: Tetanus u neočkovaného ditěte a Očkování proti tetanu Z. Jirsenskej. Vďaka kolektívu autorov z Kliniky dětských infekčních nemocí sme si odniesli veľa nových poznatkov o Covid-19. Starostlivo pripravené prednášky vyvolali bohatú diskusiu.

Zaujímavé boli aj nasledované prednášky z iných brnenských kliník. Odpoveď na otázku, či existuje špecifická SARS-CoV-2 myokarditída, nám dal J. Krejčí. O Infekciách a stavoch imitujúcich infekciu u detských onkologických pacientov hovorila V. Bajčiová. Zaujímavá bola kazuistika E. Hlaváčovej a kolektívu: Multifokálni oseální nontuberkulózní mykobakterióza u pacientky s Mendelianskou suspektibilitou k mykobakteriálnim infekcím. O chirurgickej liečbe endokarditíd informoval J. Ničovský. Problematiku perikarditíd rozobrala P. Gavlasová. Komplikácie akútnej pyelonefritídy referovala O. Červeňová z Bratislavy. Zaujímavou bola prednáška K. Neumannovej z Olomouca: Možnosti dechové rehabilitace dětí s infekcemi dýchacích cest a plic. Tradične výborná bola psychologická prednáška J. Severovej: Život pod tlakem a jeho důsledky.

Okrem lekárskej sekcie sa konala aj sekcia sestier. K podujatiu bol vydaný zborník (ISBN 978-80-87450- 29-1). Vďaka patrí organizátorom podujatia, a to: riaditeľke detských liečební kúpeľov Luhačovice MUDr. Jane Rydlovej, odborným garantom prof. Hrstkovej a prof. Slanému. Odnášame si veľa nových poznatkov. Aktívni účastníci sa budú tešiť z kalendára na rok 2022 s vyznačeným dátumom konania budúcich XXVII. Luhačovických pediatrických dní. Autorom kalendára s kreslenými obrázkami z Luhačovíc je Ing. Karel Hrstka.

Ďakujeme!

Doc. MUDr. Oľga Červeňová, CSc.


Štítky
Neonatológia Pediatria Praktické lekárstvo pre deti a dorast

Článok vyšiel v časopise

Česko-slovenská pediatrie

Číslo 7

2021 Číslo 7
Najčítanejšie tento týždeň
Najčítanejšie v tomto čísle
Kurzy

Zvýšte si kvalifikáciu online z pohodlia domova

Eozinofilní granulomatóza s polyangiitidou
nový kurz
Autori: doc. MUDr. Martina Doubková, Ph.D.

Všetky kurzy
Prihlásenie
Zabudnuté heslo

Zadajte e-mailovú adresu, s ktorou ste vytvárali účet. Budú Vám na ňu zasielané informácie k nastaveniu nového hesla.

Prihlásenie

Nemáte účet?  Registrujte sa

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#