#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

EDITORIAL


Vyšlo v časopise: Ces Urol 2022; 26(3): 106-161
Kategória: Editorial

Pred niekoľkými rokmi nikto z nás netušil, aké turbulentné obdobie zažijeme po roku 2020. Nielenže prišiel COVID-19, ktorý stále ohrozuje zdravie a životy ľudí na celom svete, no v súčasnosti všetci s obavami očakávame, čo prinesie hrozná vojna na Ukrajine a z nej plynúca energetická kríza, ktorá aktuálne nemá riešenie. Zloba, ktorá sa valí na Európu a zvyšok sveta z východu, je intenzívna a mení naše predstavy o pokojnom živote. V mnohých krajinách sa sústreďuje pozornosť na témy týkajúce sa zvýšenia výdavkov na zbrojenie, čo zákonite prinesie menej prostriedkov na zdravotnú starostlivosť. O najhorších scenároch tohto vývoja radšej pomlčím. Napriek všetkým negatívnym okolnostiam sa reálny život nedá zastaviť. Našťastie aj v tomto nepriaznivom období panuje medzi zdravotníkmi pozitívne myslenie a odhodlanie robiť zmysluplné rozhodnutia a činy.

Rýchlo sme si zvykli na nový formát odborných podujatí pomocou webových prenosov. Tzv. distančné vzdelávanie počas „covidovej karantény“ zahrnovalo v rámci Slovenskej urologickej spoločnosti aj viaceré väčšie podujatia, ako napríklad 27. výročnú konferenciu SUS, resp. IV. onkourologické multidisciplinárne sympózium. Celkove bolo na týchto dvoch podujatiach registrovaných online vyše 1 200 účastníkov, čo svedčilo nielen o obrovskom záujme o odborné informácie, ale aj o tom, že vo sfére sociálnych kontaktov sme sa chceli aspoň na diaľku stretnúť, vidieť sa a niečo si povedať. Podobne prebiehali alebo boli dokonca zrušené mnohé podujatia Európskej urologickej spoločnosti. Našťastie obdobie úplného zákazu hromadných podujatí nedávno skončilo a aj napriek takmer stopercentne fungujúcej elektronickej forme komunikácie sa od jarných mesiacov tohto roku naplno rozbehli prezenčné formy, na ktoré sme boli všetci roky zvyknutí. Eufória a nadšenie z osobných stretnutí vytvorili úžasnú pracovnú a spoločenskú atmosféru na všetkých prezenčných odborných podujatiach, na ktorých som sa mal možnosť nedávno zúčastniť (CEM, 1.–2. apríl 2022, Viedeň; KNOU 2022, 13.–14. máj, Praha; Konferencia Slovenskej spoločnosti radiačnej onkológie, 20.–21. máj 2022; 29. výročná konferencia SUS, 8.–10. jún 2022, Šamorín; 37. výročný kongres EAU v Amsterdame, 1.–4. júl 2022). Na týchto podujatiach sa zreteľne ukázalo, že virtuálna komunikácia nemôže nahradiť osobné kontakty, preto sa všetci veľmi tešíme na ďalšie podobné aktivity včítane 68. výročnej konferencie ČUS v Olomouci v októbri tohto roku.

V júni 2022 absolvovala Slovenská urologická v poradí druhé „elektronické voľby“ do výboru SUS. Výsledky volieb sú uverejnené na webovej stránke SUS (www.sus.sk). Nový výbor SUS je z personálneho hľadiska pokračovaním predchádzajúcej garnitúry s tromi novými členmi z akademických pracovísk. Potvrdenie kontinuity je pre výbor SUS zaväzujúce, tým viac, že SUS sa od roku 2018 transformovala na občianske združenie, ktoré je dobrovoľnou, mimovládne a ekonomicky nezávislou odborno‑vedeckou organizáciou a je naďalej kolektívnym členom Slovenskej lekárskej spoločnosti. Hlavným poslaním SUS o. z. je rozvoj odbornej úrovne urológie. Slovenská urologická spoločnosť je počtom malá (302 členov, z toho 100 urológov do 40 rokov, počet rezidentov 51), no „húževnatá“ odborná spoločnosť (20 lôžkových pracovísk, 110 neštátnych urologických ambulancií). Intenzívne sa snažíme držať krok s okolitými krajinami, ale spolupráca najmä s Českou urologickou spoločnosťou je pre nás historicky najdôležitejším zdrojom inšpirácií. Pre slovenských urológov je česká urológia v mnohom príkladom, kam by sme mali smerovať naše snahy pri realizácii toho, čo chceme na Slovensku zlepšiť, a to nielen na profesijnej úrovni, ale aj z hľadiska postavenia lekárov v spoločnosti. Úprimne sa tešíme, že česká urológia má vynikajúcu úroveň, pričom v niektorých oblastiach výrazne predbehla slovenskú urológiu. Týka sa to najmä robotickej chirurgie, v ktorej SR výrazne zaostáva (14 centier v ČR, jediné centrum v SR). Očakávame, že v nadväznosti na čerpanie európskych peňazí na zdravotníctvo sa v projekte, ktorý ministerstvo zdravotníctva nazvalo Optimalizácia siete nemocníc (OSN), v blízkej budúcnosti zlepší aj materiálno‑technické vybavenie slovenských lôžkových urologických pracovísk. Na detailoch tohto projektu intenzívne pracoval aj výbor SUS, pričom sme predložili zásadné návrhy rozvoja slovenskej urológie. S opatrným potešením vnímame, že všetky naše návrhy boli schválené, no čakáme, ako na konci dňa rozhodnú naši politici. Bohužiaľ, politická situácia na Slovensku je opäť turbulentná a nedá sa odhadnúť, ako to všetko skončí.

Novozvolený výbor SUS čaká v najbližšom období mnoho práce. Okrem tradičných úloh, ako je zabezpečenie kontinuity postgraduálného vzdelávania, sa chceme popasovať s tvorbou a etablovaním štandardných diagnostických a liečebných postupov v urológii, ktoré stále nemáme. Za túto situáciu v SR nesie plnú zodpovednosť naše MZ, ktoré nechce pochopiť, že hlavným podkladom na vytvorenie štandardov by mali byť odporúčania Európskej urologickej asociácie (EAU guidelines). Nechceme podliezať latku a vytvárať nejakú slovenskú verziu klinických návodov, ktorá bude vzdialená od európskeho štandardu.

V tejto zložitej situácii sa tešíme z toho, že česká urológia neprestala úzko spolupracovať so slovenskými urológmi, veľmi si vážime nadštandardné vzájomné kontakty a pomoc. Zloženie nového výboru Slovenskej urologickej spoločnosti je garanciou, že v tejto vzájomnej spolupráci budeme naďalej zmysluplne pokračovať, zároveň sa tešíme na všetky ďalšie spoločné projekty a podujatia. V budúcom roku bude Slovenská urologická spoločnosť 14.–16. júna organizovať jubilejnú 30. výročnú konferenciu v Prešove. Už teraz Vás všetkých srdečne pozývame na toto podujatie.


doc. MUDr. Ivan Minčík, PhD.

laureát Medaily prof. E. Hradce, čestný člen ČUS

prezident Slovenskej urologickej spoločnosti, o. z.

15. 8. 2022


Štítky
Detská urológia Nefrológia Urológia
Prihlásenie
Zabudnuté heslo

Zadajte e-mailovú adresu, s ktorou ste vytvárali účet. Budú Vám na ňu zasielané informácie k nastaveniu nového hesla.

Prihlásenie

Nemáte účet?  Registrujte sa

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#